Partner u previranjima

Milanović: Dodik je naš partner, bez Srba u BiH nećemo riješiti problem

''Tko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren“
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2022. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član predsjedništva Milorad Dodik hrvatski je partner u Bosni i Hercegovini, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez bosanskohercegovačkih Srba, kazao je novinarima u ponedjeljak hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima. Tko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren“, odgovorio je Milanović na pitanje novinara o sudjelovanju Milorada Pupovca, člana parlamentarne većine i Srpskog narodnog vijeća na proslavi Dana Republike Srpske, a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

„Ne vidimo da srpska politika radi probleme Hrvatima''

To je „nebitno“ jer Pupovac „ne predstavlja nikoga“ osim „šačice svojih pajdaša“, iako je dio vlasti u Hrvatskoj, rekao je Milanović na Pantovčaku gdje je odlikovao sarajevskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića za izniman doprinos očuvanju hrvatskog identiteta.

Dodik, „koji nije okrvavio ruke u ratu“, je s druge strane „legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u državi Bosni i Hercegovini koju poštujemo i koju ćemo poštivati“, rekao je predsjednik Hrvatske.     

„Ne vidimo da srpska politika radi probleme Hrvatima. Bez Srba u Bosni i Hercegovini mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo. Nekima očito nije (stalo) dovoljno,“ istaknuo je Milanović, referirajući se na zahtjev predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata i Zagreba za izmjenom izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata na izborima za hrvatskog člana predsjedništva i članove Doma naroda.

Milanović je istaknuo da predstavnici bosanskohercegovačkih Srba „nisu mogli izabrati gori“ datum za Dan Republike Srpske i da je on „pogrešno izabran i vrijeđa neke ljude“.

„Problem je što su tisuće Hrvata i puno više Muslimana ubijeni u Republici Srpskoj. S tim se naprosto teško pomiriti“, kazao je.

Međutim, Republika Srpska je „činjenica“ koja je „na neki način verificirana u Daytonu“.

„Tamo je potpis predsjednika Tuđmana. Nema natrag osim ako izbije novi rat“, kazao je Milanović.

Iako su se na ceremoniji u Banjoj Luci pjevale „krive, loše i bezvezne pjesme“, Milanović je istaknuo da ga više od toga zanima položaj bosanskohercegovačkih Hrvata.

„Dok razgovaramo koje su se pjesme pjevale u Banja Luci, Hrvatima se uzimaju dvije stvari – Dom naroda i predsjedništvo“, rekao je Milanović.

Pitanje Doma naroda, koje bi potencijalno moglo omogućiti formiranje vlade bez hrvatskih predstavnika, važnije je od predsjedništva, objasnio je.

Hrvate se time pokušava „potpuno obespraviti“ jer im je kontrola nad Domom naroda potrebna za „zaštitu temeljnih nacionalnih interesa“.

Neiskrena Izetbegovićeva politika

Komentirajući nedavni sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije, najveće bošnjačke stranke u BiH, Bakira Izetbegovića s premijerom Plenkovićem, ocijenio je da je riječ o neiskrenoj Izetbegovićevoj politici te da je ponovio istu stvar kao kada se krajem rujna sastao s Milanovićem.

„Ista 'spika' kao prije. Mi i Hrvati – Srbi su strani faktor…“, kazao je Milanović.

Ponovio je da je hrvatska diplomacija trebala stopirati usvajanje zaključaka Vijeća EU-a o BiH u kojima se ne spominju eksplicitno prava konstitutivnih naroda.

„Hrvatska vlast mora biti kategorična“, kazao je Milanović.

„Trebalo je zaustaviti. Izazvati pozornost, a ne skandal“, dodao je predsjednik Republike u izjavi novinarima nakon što je odlikovao kardinala i vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta

Kopirati
Drag cursor here to close