Nastavak sage

Dodik potvrdio: Nastavlja se prijenos nadležnosti s BiH na RS

Tako će biti, kaže, sve dok se ne riješi pitanje nametanja izmjena Kaznenog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, što je učinio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko,
Vijesti / Politika | 17. 01. 2022. u 16:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je danas da će nastaviti s politikom prijenosa nadležnosti s razine Bosne i Hercegovine na razinu bh. entiteta Republika Srpska jer je, kaže, tako odlučila entitetska skupština.

Tako će biti, kaže, sve dok se ne riješi pitanje nametanja izmjena Kaznenog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, što je učinio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a predstavnici entiteta dolazit će na sjednice državnih tijela samo kada je interes RS-a u pitanju.

Dodik je kazao da oni nikada "nisu blokirali rad institucija BiH", a potom je kontradiktorno kazao da će se tražiti načini za otklanjanje razloga zašto predstavnici RS-a ne sudjeluju u radu državnih institucija.

''Tražit ćemo načina da se otklone razlozi zašto ne sudjelujemo. Moguće je da će se doći do nekog prijedloga. O tome ćemo razgovarati sa svim faktorima u narednim danima. Razgovarat ćemo i s opozicijom'', najavio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Dodik se susreo nedavno s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je zamolio da se vrati u institucije BiH, a Dodik je kazao da to nije mala stvar.

Obrušio se i na međunarodne dužnosnike, kazavši da se Christian Schmidt lažno predstavlja kao visoki predstavnik, a govoreći o sankcijama koje je za njega uvelo Ministarstvo finanicija Sjedinjenih Američkih Država kazao je da su Amerikanci "na strani muslimana u BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close