"Većina je već dopremljena"

Lukašenko o nuklearnom oružju: "Rusi i Bjelorusi ga čuvaju"

"Većina nuklearnog oružja već je dopremljena u Bjelorusiju, neću reći koliko. Iznenađujuće je da to nitko nije pratio", rekao je Lukašenko.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2023. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je većina taktičkog nuklearnog oružja koje Rusija planira smjestiti u Bjelorusiju već stigla.

"Većina nuklearnog oružja već je dopremljena u Bjelorusiju, neću reći koliko. Iznenađujuće je da to nitko nije pratio", rekao je Lukašenko, a prenose bjeloruski državni mediji.

Lukašenko je odbacio tvrdnje da će ruski plaćenici iz Wagnera biti zaduženi za čuvanje oružja, tvrdeći:

"Rusi i Bjelorusi ga čuvaju... Nijedan borac Wagnera neće čuvati nuklearno oružje. To je naš zadatak."

Početkom ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je planove za smještaj taktičkog nuklearnog oružja u susjednu Bjelorusiju, prenosi Index.hr

Putin je izjavio da će Moskva do početka srpnja dovršiti izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje u toj zemlji. Dodao je da je Rusija već prenijela sustav kratkodometnih projektila Iskander, koji se može opremiti nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama, u Bjelorusiju.

Prije nuklearnog sporazuma Bjelorusija nije imala nuklearno oružje na svom teritoriju od početka 1990-ih. Kratko nakon stjecanja neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza pristala je na prijenos sveg sovjetskog oružja za masovno uništenje stacioniranog ondje u Rusiju.

Otkako je prije više od godinu dana napao Ukrajinu, Putin je u nekoliko navrata eskalirao retoriku, upozoravajući na "rastuću" prijetnju nuklearnog rata i sugerirajući da bi Moskva mogla napustiti svoju politiku prema kojoj Rusija nikad neće prva koristiti nuklearno oružje.

Kopirati
Drag cursor here to close