Banjska

Kosovo: Policija preuzela kontrolu, neki od uhićenih teroristi

Ministar policije Kosova, kaže kako je policija uspostavila kontrolu, neki od uhićenih su članovi terorističke organizacije
Vijesti / Svijet | 24. 09. 2023. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutrašnjih poslova Kosora, Dželjalj Svećlja, rekao je da je kosovska policija uspjela uspostaviti kontrolu nad teritorijem u Banjskoj.

On je rekao da su do sada ubijena trojica napadača, da je šestoro uhićenih, od kojih su dvojica ranjeni i u uniformi, i još četvorica koji su uhvaćena da pružaju podršku u operaciji preko radija.

''Stavili smo teritorij pod kontrolu. To je učinjeno nakon nekoliko uzastopnih borbi. Imali smo žrtvu. Operaciju smo izveli bez drugih žrtava. Imamo šestoro uhićenih, od kojih su dvojica ranjena u uniformi, a još četvero koji su preko radija podržavali operaciju. Najmanje tri ubijena napadača su identificirana i u transportu su'' rekao je.

Teroristička grupa

On je rekao da je policija otkrila i veliku količinu municije, eksploziva, uniformi, logistike i hrane. ''Kosovska policija je otkrila izuzetnu količinu eksploziva, uniformi, logistike, hrane, opreme za barikade, što je bila oprema za nekoliko stotina drugih napadača. Spremni su da naruše suverenitet Kosova'', dodao je ministar.

Svećlja kaže da neki od uhićenih pripadaju terorističkoj organizaciji 'Civilna zaštita'. ''Oni su uhvaćeni zahvaljujući žrtvi i posvećenosti kosovske policije. Ovo je teroristička grupa, jer su umiješani u teroristička djela. Neki od njih su identificirani kao deo Civilne zaštite'', rekao je.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da se hodočasnici u manastiru Banjska provjeravaju kako bi se policija uvjerila da nema infiltriranih iz terorističke grupe.

Podsjetimo, napadači u oklopnim vozilima upali su danas u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarakadiravši se u pravoslavnom manastiru. Kosovska policija objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska.

Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru u jeku višesatne opsade.

Etnički Albanci tvore većinu od 1.8 milijuna stanovnika Kosova. No oko 50.000 Srba tvori većinu na sjeveru zemlje, gdje su u prosvjedima u svibnju ozlijeđeni deseci prosvjednika i pripadnici mirovnih snaga NATO saveza.

Srbi nikad nisu prihvatili deklaraciju o nezavisnosti Kosova 2008. godine te i dalje Beograd smatraju svojim glavnim gradom više od dva desetljeća nakon ustanka kosovskih Albanaca protiv represivne srpske vladavine.

Arsenal oružja u manastiru

lir Kerčeli, šef ureda predsjednika Skupštine Kosova Gljauka Konjufce, rekao je da je kosovska policija pronašla arsenal oružja u manastiru Banjska, piše Albanian post.

Građani Prištine se okupljaju kako bi upalili svijeće za pripadnika kosovske policije koji je sinoć ubijen u selu Banjska u zvečanskoj općini. Paljenju svijeća nazočit će i ambasador SAD-a na Kosovu.

Privođenje muškarca uhićenog u Banjskoj u policijsku stanicu

Uhićeni pripadnik grupe naoružanih ljudi u selu Banjska priveden je u policijsku stanicu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, javljaju prištinski mediji.

Više medija objavilo je večeras snimku nastalu ispred policijske stanice u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, na kojem se vidi kako se parkira jedno vozilo u kojem su pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije, prenosi KoSSev.

 

Kopirati
Drag cursor here to close