''Jedan od najtežih dana''

Obraćanje Vučića: Barikade postavila grupa Srba s Kosova, to je pobuna

Rekao da je noćas oko 2.46, "grupa Srba sa Kosova i Metohije, postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova i Metohije".
Vijesti / Svijet | 24. 09. 2023. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sropski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao "današnji dan jedan od najtežih za našu zemlju i naš narod, rekao bih, od 2004. i 2008. godine".

"Trebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji, šta se zbivalo jutros tokom prepodneva i popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu ljudima i pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka", rekao je, a prenosi Index.

Grupa Srba s Kosova

Rekao da je noćas oko 2.46, "grupa Srba sa Kosova i Metohije, postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova i Metohije". "Zatim, dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice", dodao je.

"U 8.57, administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni. Pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10.15, albanske vlasti saopštavaju da su četiri opštine na severu zona antiterorističke operacije", rekao je predsednik.

Istakao je da je u Bruxellesu i New Yorku upozoravao da do ovoga može da dođe.

"Malo ko je želeo da čuje i da sluša", istakao je predsednik.

Vučić: Dva Srba su ubijena snajperima, nije bilo neophodno

"Prema informacijama kojima mi raspolažemo, to je da su trojica Srba potvrđeno sa Kosova stradali. Dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo. Pratili smo, presretali, šta je ta albanska policija radila, mi ćemo vam pokazati dokaze, možda čak već tokom konferencije, čekamo samo zbog prevoda", rekao je Vučić. Dodao je i da je kosovska policija dobila "zeleno svjetlo" za intervenciju od KFOR-a.

Srbi su se pobunili

Vučić je rekao dogodilo ono na šta on upozorava dugo, a to je da su se Srbi pobunili "ne želeći više da trpe Kuritjev teror" i da je bilo pitanje vremena

"Ne želim da opravdavam ubistvo policajca, niti je to moguće pravdati. To je za svaku osudu", naglasio je predsednik Srbije.

Podsjetimo, približno 30 napadača u oklopnim vozilima upalo je u nedjelju u selo Banjska na sjeveru Kosova. Nakon što su se sukobili s policijom, zabarikadirali su se u pravoslavnom manastiru. Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru u jeku višesatne opsade.

Etnički Albanci tvore većinu od 1,8 milijuna stanovnika Kosova. No oko 50.000 Srba tvori većinu na sjeveru zemlje, gdje su u prosvjedima u svibnju ozlijeđeni deseci prosvjednika i pripadnici mirovnih snaga NATO saveza. Srbi nikad nisu prihvatili deklaraciju o nezavisnosti Kosova 2008. godine te i dalje Beograd smatraju svojim glavnim gradom više od dva desetljeća nakon ustanka kosovskih Albanaca protiv represivne srpske vladavine.

''Kriminalci pod srpskim sponzorstvom''

Iako nije poznato tko stoji iza nedjeljnog nasilnog ispada, kosovski premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla za njega su optužili "kriminalce pod srpskim sponzorstvom". "Oni su profesionalci, s vojnom i policijskom pozadinom", rekao je Kurti te napadače pozvao da se predaju.

Srpski dužnosnici nisu odmah komentirali incident.

Raško-prizrenska eparhija Srpske pravoslavne crkve, koja uključuje Banjsku, rekla je da su muškarci u oklopnim vozilima upali na zemljište manastira, prisilivši monahe i vjernike da se zaključaju u hram. "Naoružani maskirani muškarci kreću se dvorištem i mogu se čuti povremeni hici", stoji u izjavi eparhije. "Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukobe", dodala je eparhija.

Policija je rekla da su napadači najprije pozicionirali oklopna vozila na mostovima u selo. Pucali su na policiju koja im je prišla prije nego što su se uputili u obližnji manastir. Osim smrtnih slučajeva, tri policajca su ozlijeđena u pucnjavi, rekla je kosovska policija.

Čelnica UN-ove misije na Kosovu Caroline Ziadeh i šef vanjske politike Europske unije Josep Borrell osudili su nasilje. NATO vojska, uz članove EU policijskih snaga EULEX i kosovska policija, patrolirali su na cesti koja vodi u Banjsku. Novinarima je zabranjen ulazak u selo.

Lokalni mediji kažu da je kosovska granična policija zatvorila dva prijelaza sa Srbijom.

Srbi na sjeveru Kosova odavno zahtijevaju implementaciju sporazuma Europske unije iz 2013 godine, kojim bi se trebala osnovati zajednica autonomnih općina na njihovom području.

Pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova pod vodstvom Europske unije su zastali prošli tjedan, dok je Unija optužila Kurtija da nije osnovao srpsku zajednicu. Priština na ovaj plan gleda kao na mini državu unutar Kosova, čime bi se zemlja usitnila prema etničkim linijama.

Srbija Kosovo i dalje smatra svojim teritorijem, no niječe da raspiruje vatru unutar granica susjedne države. Beograd je optužio Prištinu da gazi prava manjinskih Srba.

Neredi su se intenzivirali kad su etnički Albanci zasjeli na gradonačelničke pozicije na sjeveru Kosova nakon izbora u travnju koje su Srbi bojkotirali.

Na Kosovu se i dalje nalazi 3700 mirovnih snaga NATO saveza, znatno manji broj od prvotnih 50.000 koje su raspoređene 1999. godine.

Područje sjevernog Kosova gdje su Srbi većina važan je virtualni nastavak Srbije. Lokalna administracija i javni dužnosnici, učitelji, liječnici i veliki infrastrukturni projekti financiraju se iz Beograda.

Kopirati
Drag cursor here to close