Banjska

Kosovska policija: Tri napadača ubijena

Vijesti / Flash | 24. 09. 2023. u 15:20 Bljesak.info
Kosovska policija na ulazu u Banjsku

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovska policija potvrdila je da su u pucnjavi na sjeveru Kosova ubijena trojica napadača.

Osim toga, pet osoba je uhićeno, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku.

Prema navodima policije, kod njih su pronađene radio stanice, streljivo i značajna količina oružja.

Iz policije kažu da je situacija i dalje napeta.

"Situacija na sjeveru zemlje, točnije na području sela Banjska i dalje je napeta. Kriminalne skupine s vremena na vrijeme napadaju policijske jedinice na terenu, koje, usprkos napadima na njih, nastavljaju na uspostavljanju sigurnosnog perimetra u interesu smirivanja situacije i vladavine reda i zakona na Kosovu", navodi se u priopćenju.

Baš kao ranije i dužnosnici iz Prištine, iz policije tvrde da je riječ o "profesionalcima koji su maskirani i u uniformama", te "posjeduju teško naoružanje, granate i drugu vojnu opremu".

"Koriste oklopna vozila i različite privatne objekte, a stacionirani su u i oko manastira Banjska", navode iz policije.

Eparhija: Grupa naoružanih upala je blindiranim vozilom u manastir, čuju se pucnji

Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na sjeveru Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica ozlijeđena.

Kako stoji u priopćenju, to je ozbiljan incident koji može imati velike posljedice i zato je veoma važno da se poduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak. Eparhija je najiskrenije izrazila saučešće članovima obitelji poginulog policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što prije oporaviti.

Radi sigurnosti, bratija manastira zaključala se u konak i hram manastira također jer zaključan. Naoružane i maskirane osobe kreću se po dvorištu i povremeno se čuju pucnjevi, javlja N1.

Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob.

Vučić će se kasnije popodne obratiti javnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je obraćanje javnosti kasnije tijekom popodneva, prenose mediji u Srbiji.

Oglasio se KFOR

Iz KFOR-a su poručili da su prisutni na rizičnom području i da su spremni odgovoriti na situaciju ukoliko bude potrebno.

KFOR je također odgovorio na kritike da nisu reagirali i poručili da kosovska policija ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu.

"Zapovjednik KFOR-a je u bliskom i kontinuiranom kontaktu sa svim međunarodnim tijelima, uključujući EU, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Srbije i institucijama na Kosovu te intenzivno radi na pronalaženju rješenja", stoji u priopćenju.

Misija KFOR-a pod vodstvom NATO-a priopćila je kako najoštrije osuđuje napad na kosovsku policiju i upućuje izraze duboke sućuti obitelji policajca ubijenog danas u ranim jutarnjim satima na sjeveru Kosova.

Kopirati
Drag cursor here to close