Cijena - prava sitnica

Kako je Napoleon 'poklonio' Amerikancima teritorij veličine Zapadne Europe

Radilo se o golemom teritoriju koji danas pokriva čak 15 američkih saveznih država (Arkansas, Missouri, Iowa, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Minnesota, Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Novi Meksiko, Teksas, Montana, Wyoming, Colorado i Louisiana).
Vijesti / Svijet | 11. 04. 2023. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijest.hr / Karta SAD-a s početka XIX. stoljeća

Na današnji dan prije ravno 220 godina, 11. travnja 1803. Amerikancima su Francuzi ponudili teritorij cijele Louisiane u Sjevernoj Americi za iznos od samo 15 milijuna dolara.

Radilo se o golemom teritoriju koji danas pokriva čak 15 američkih saveznih država (Arkansas, Missouri, Iowa, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Minnesota, Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Novi Meksiko, Teksas, Montana, Wyoming, Colorado i Louisiana), a čija je površina oko 214 milijuna hektara.

Američki poslanik u Parizu Robert R. Livingston, poznat i pod nadimkom Kancelar (engl. The Chancellor), bio je prilično zatečen francuskom ponudom jer je načelno poslan s namjerom dogovaranja kupnje područja oko grada New Orleansa od Francuske za 10 milijuna dolara.

Kupnja stotine puta većeg teritorija za samo 50 % veću cijenu činila mu se sjajnom pa je bio siguran da će njegovi sunarodnjaci prihvatiti ponudu. I doista, 30. travnja 1803. u hotelu Tubeuf u Parizu potpisan je Sporazum o prodaji Louisiane.

Video: The Louisiana Purchase | 5 Minutes to Explain

U ime Francuske transakciju je vodio Napoleonov ministar François Barbé-Marbois. Sjedinjene Američke Države stekle su time golemo zemljište veličine cijele Zapadne Europe po cijeni od samo 7 centi po hektaru.

Nakon javne objave Sporazuma o prodaji postavilo se pitanje njegove ustavnosti. Predsjednik Thomas Jefferson je prodaju prvo opravdavao kao dobru investiciju, ali je potom ustavnost vidio u zaštiti prava američkih građana.

Političarima je bilo sporno i davanje državljanstva Francuzima, Španjolcima i slobodnim crncima koji su živjeli u New Orleansu, kako je nalagao Sporazum.

Sve to nije spriječilo formalnu predaju Louisiane SAD-u 20. prosinca 1803., kojoj je prethodila formalna predaja teritorija između Francuza i Španjolaca 30. studenoga 1803.

S obzirom da su Španjolci predali Frncuskoj ogroman teritorij pod Napoleonovim pritiskom, bez da su na tome zaradili, može se kazati da u cijeloj toj priči ni Bonaparte nije previše izgubio.

Kopirati
Drag cursor here to close