Napoleon

Heroj ili zločinac?

Jedan od Napoleonovih neospornih uspjeha je i građanski zakonik koji je postao osnova za brojne pravosudne sustave.
Vijesti / Svijet | 03. 05. 2021. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Francuskoj traje rasprava o Napoleonu Bonaparteu, vojskovođi i osvajaču, a sve više je kritičara njegovog lika i djela, koji smatraju da je on imao mnogo više loših nego pozitivnih osobina, piše Srna.

Uoči 5. svibnja, kada će se napuniti 200 godina od Napoleonove smrti u egzilu na zabačenom otoku Sveta Helena, postavlja se pitanje je li čovjek koji je vladao Europom i proglasio sebe carem bio heroj ili zločinac?

Prije nego što je uzeo svu vlast 1799. godine vojnim udarom, ali i poslije, Napoleon je ostvario niz ratnih pobjeda, od kojih je najveća Bitka kod Austerlitza.

Metode ratovanja

Smatrali su ga vojnim genijem, njegova ratna formula zasnivala se na napadu, a koristio je slabost neprijatelja. Čak i danas, njegove metode ratovanja proučavaju se na vojnim akademijama širom svijeta.

Njegova glavna zaostavština je stvaranje i razvoj moderne, snažne i centralizirane francuske države.

Jedan od Napoleonovih neospornih uspjeha je i građanski zakonik koji je postao osnova za brojne pravosudne sustave.

Zakonik je objavljen 1804. godine, a Napoleon je njim sve ljude učinio jednakim pred zakonom.

Mrzitelj žena

Ali, moderni povjesničari smatraju da je Napoleon bio "jedan od najvećih mizogina na svijetu". Također, i njegovi kritičari upozoravaju da je mrzio žene, prenose agencije.

Građanskim zakonikom, čiji je tvorac Napoleon Bonaparte, uređuje se da muž ima vlast nad suprugom i djecom, te se propisuje da žena mora slušati supruga.

Prema Napoleonovom zakonu iz 1810. godine, muškarac ne može biti kažnjen ako je ubio svoju suprugu zatekavši je u preljubi u svom domu.

Napoleon Bonaparte je reafirmirao ropstvo.

Idol drugima

Revolucija je ukinula ropstvo u francuskim kolonijama 1794. godine, ali Napoleon ga je ponovno uspostavio 1802, kad je Velika Britanija vratila Francuskoj karipski otok Martinique.

Povjesničari raspravljaju je li Napoleon služio kao model diktatorima 20. stoljeća kakvi su bili Adolf Hitler, Benito Mussolini, Mao Zedung ili Josif Staljin.

Njegova autoritarnost, osjećaj za snažnu državu, prezir prema parlamentarnom sustavu, imperijalizam i osjećaj za propagandu, sve to govori u prilog tome da Napoleon jeste bio uzor kasnijim autoritarnim vođama, smatraju mnogi.

Kopirati
Drag cursor here to close