Stižu osude

Johnson: Priznanje pokrajina je mračan nagovještaj onoga što dolazi

Predsjednica Europske komsije je na svom Twitteru odluku o priznanju pokrajina okarakterizirala kao kršenje međunarodnog prava.
Vijesti / Svijet | 21. 02. 2022. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanskog premijera Borisa Johnsona novinari su na press konferenciji koju je držao o ukidanju covid mjera pitali o Putinovom priznaju Donjecka i Luhanska neovisnim državama.

''To je flagrantno kršenje međunarodnog prava te suverenosti i integriteta Ukrajine. To je odbacivanje sporazuma iz Minska i jako mračan nagovještaj onog što dolazi'', rekao je Johnson, prenosi N1.

Brz odgovor SAD-a

Američki državni tajnik Antony Blinken je ranije obećao ''brz i snažan odgovor” SAD-a, saveznika i partnera ako Rusija odluči da prizna otcijepljene regije unutar Ukrajine kao dio ruske teritorije, nazivajući takav potez ''grubim kršenjem međunarodnog prava.''

''Da budemo jasni: odobravanje apela za priznanje otcjepljenih regija značilo bi potpuno odbacivanje ruske vlade svojih obveza prema sporazumima iz Minska, koji podcrtava proces potpune političke, društvene i ekonomske reintegracije onih dijelova ukrajinske regije Donbas pod kontrolom Rusije od 2014. godine'', rekao je Blinken prošle sedmice kada se o ovoj temi raspravljalo u ruskoj Dumi.

''Donošenje ove rezolucije dodatno bi ugrozilo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnog prava, dovelo u pitanje izjavljenu opredijeljenost Rusije da nastavi sa diplomatskim angažmanom u postizanju mirnog rješenja ove krize, i zahtijevalo bi brzo i čvrsto odgovor Sjedinjenih Država u punoj koordinaciji s našim saveznicima i partnerima'', napisao je Blinken.

Obrambeno-sigurnosni sastanak u Francuskoj

Francuski Predsjednik Emmanuel Macron odmah je sazvao obrambeno-sigurnosni sastanak u Jelisejskoj palati kako bi razgovarali o najnovijim događajima koji se tiču rusko-ukrajinske krize. Sastanak je počeo u 19h po lokalnom vremenu.

Macron je do sada razgovarao sa Putinom, ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskym, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom kao i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Predsjednica Europske komsije je na svom Twitteru odluku o priznanju pokrajina okarakterizirala kao kršenje međunarodnog prava.

I njemački kancelar Olaf Scholz osudio je priznanje dvije otcijepljene ukrajinske regije koje podržava Kremlj kao neovisne, priopćio je u ponedjeljak njegov ured.

Scholzov ured u priopćenju navodi da je njemački kancelar Putinu tijekom telefonskog razgovora ranije rekao da bi svaki takav potez predstavljao "jednostrano kršenje" sporazuma iz Minska namijenjenog okončanju separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini, piše Fena.

Scholz je također pozvao Putina da povuče ruske trupe s ukrajinske granice i deeskalira situaciju u istočnoj Ukrajini. Iz njegovog ureda su rekli da će se konzultirati s ukrajinskim i francuskim liderima o situaciji u Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close