Sukobi se nastavljaju

Ukrajina i Rusija razmjenjuju optužbe za granatiranje

Zapadne zemlje više su puta optužile Rusiju da u području koje drže pobunjenici planira ili potaknuti incident ili ga izazvati kako bi opravdala napad.
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2022. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snage ukrajinske vlade i pobunjenici koje podržava Rusija na istoku zemlje međusobno se optužuju za granatiranje i druga kršenja primirja.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je samoproglašena pobunjenička republika Luhansk jutros izvijestila o nekoliko incidenata minobacačke vatre.

Međutim, kijevska je vlada uzvratila rekavši da su pobunjenici u petak četiri puta napali topovima i minobacačima.

Osim toga, ukrajinska vojska je u priopćenju kasno u četvrtak rekla da ne planiraju pokrenuti ofenzivu na položaje pobunjenika ili granatirati civile i da će se "strogo pridržavati sporazuma iz Minska i normi međunarodnog humanitarnog prava".

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je zabilježilo 60 kršenja primirja koja su počinili separatisti u regiji Donbas u posljednja 24 sata, pri čemu je jedan vojnik ozlijeđen, prenosi Reuters.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock objavila je priopćenje uoči konferencije o sigurnosti u Münchenu koja počinje danas. Kritizirala je Rusiju zbog "hladnoratovskih zahtjeva" i odbijanja sudjelovanja na sastanku.

"S neviđenim raspoređivanjem vojnika na granici s Ukrajinom i zahtjevima kao iz Hladnog rata, Rusija osporava temeljna načela europskog mirovnog poretka", rekla je.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden telefonski će razgovarati sa saveznicima iz NATO-a i EU oko ukrajinske krize, doznaje se u petak iz ureda kanadskog predsjednika vlade Justina Trudeaua, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija "ozbiljno zabrinuta" zbog izvješća o eskalaciji.

Rusija je zaprijetila da će reagirati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njezine glavne sigurnosne zahtjeve, ponovivši da traži da se američke snage povuku iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close