Nakon ispuštanja

Japanski premijer konzumirao ribu u Fukushimi kako bi pokazao da je sigurna

Ispuštanje vode u Japanu naišlo je na žestoko protivljenje ribarskih grupa koje strahuju da će to dodatno naštetiti reputaciji morskih plodova iz oblasti Fukushime
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2023. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski premijer Fumio Kishida i tri ministra iz njegovog ureda tijekom sastanka u srijedu u Fukushimi, jeli su riblji sašimi, kako bi pokazali da je konzumiranje ribe nakon ispuštanja tretirane radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi sigurno, prenosi Anadolu.

Kishida i trojica ministara imali su sašimi od iverka, hobotnice i brancina, ulovljene kod obale Fukushime. Obrok je poslužen sa zdjelom riže, povrćem i voćem koji su ubrani u prefekturi, potvrdio je ministar ekonomije i industrije Yasutoshi Nishimura, koji je bio na sastanku.

Ispuštanje otpadnih voda u Tihi ocean počelo je u četvrtak, a kompleks Fukushima sadrži oko 1,34 milijuna tona prečišćene vode.

Tvornica se suočila s velikom štetom u potresu jačine devet stepeni po Richteru i tcunamiju koji je uslijedio u ožujku 2011. na sjeveroistoku Japana.

Elektrana se nalazi na površini od oko 348 hektara u regijama Okuma i Futaba u provinciji Fukushima.

Nakon katastrofe, Vlada Japana je evakuirala više od 150.000 ljudi iz radijusa od 30 kilometara oko elektrane. Mnoga stambena područja su ostala prazna i do danas.

Područje gdje se vrši ispuštanje vode nalazi se oko kilometar od lokacije nuklearne elektrane. Prečišćena otpadna voda se pumpa kroz tunel dug kilometar, koji je izgrađen pod vodom.

Oko 1,3 milijuna tona otpadnih voda, koje se sakupljaju u 1.046 rezervoara, biće ispušteno u ocean pomoću naprednog sustava za preradu tečnosti (ALPS).

Ispuštanje vode u Japanu naišlo je na žestoko protivljenje ribarskih grupa koje strahuju da će to dodatno naštetiti reputaciji morskih plodova iz oblasti Fukushime. Grupe i dalje nastoje da poprave štetu u svom poslovanju uzrokovanu kvarovima tri reaktora.

 
Kopirati
Drag cursor here to close