Kina kritiyira

Japan počeo puštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz Fukushime u ocean

Ispuštanje, koje je prije dvije godine odobrila japanska vlada, a agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju mu dala zeleno svjetlo, ključan je korak u dugom i teškom postupku razgradnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.
Vijesti / Svijet | 24. 08. 2023. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan je u četvrtak počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushime u Tihi ocean, što je potez koji je Kina nanovo oštro kritizirala nazvavši ga "sebičnim i neodgovornim".

Prosvjedi u Fukushimi

Ispuštanje, koje je prije dvije godine odobrila japanska vlada, a agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju mu dala zeleno svjetlo, ključan je korak u dugom i teškom postupku razgradnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.

Tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco), koja upravlja elektranom, rekla da je ispuštanje počelo u 13.03 po lokalnom vremenu te da nije pronašla nikakve nepravilnosti pumpe ili okolnih postrojenja.

Međutim, Kina je uoči ispuštanja izrazila svoj bijes.

Glasnogovornik kineske službe za nuklearnu sigurnost je u četvrtak nazvao japansku vladu "krajnje sebičnom i neodgovornom pri nasilnom započinjanju ispuštanja ... čime vlastite sebične interese stavlja iznad dobrobiti za cijelo čovječanstvo".

Kina je također rekla da će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitila morski okoliš, sigurnost hrane i javno zdravlje te da će povećati nadzor nad razinama radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja. Također je zabranila uvoz svih morskih plodova iz Japana, prenosi Hina.

Tokio je zauzvrat kritizirao Kinu zbog širenja "znanstveno neutemeljenih tvrdnji". Japan drži da je ispuštanje vode sigurno, ističući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) također zaključila da je učinak koji će imati na ljude i okoliš "zanemariv".

Desetljećima dug postupak

Ispuštanje vode je također uznemirilo druge zemlje u regiji, a premijer Cookovih otoka Mark Brown je rekao da iako znanost ide u prilog odluci Japana, regija se može ne složiti glede tog "kompleksnog" pitanja.

Japanske ribarske skupine, čiji je ugled narušen zbog straha od radijacije nakon što je elektranu uništio tsunami, dugo se protive namjeri japanske vlade. Boje se da će dovesti do pada prodaje, uključujući i do ograničenja izvoza na veća tržišta.

Hong Kong i Macau, regije pod kineskom upravom, od četvrtka će uvesti zabranu na japanske morske plodove iz pokrajina oko Tokija i Fukushime.

Voda će prvotno biti ispuštana u manjim količinama te uz dodatne provjere. Prvo ispuštanje vode volumena 7800 kubnih metara, što otprilike odgovara trima olimpijskim bazenima, odvijat će se tijekom 17 dana.

Prema rezultatima testiranja koje je Tepco objavio u četvrtak, voda sadrži oko 63 bekerela tricija po litri, što je ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije za pitku vodu koja iznosi 10.000 bekerela po litri. Bekerel je mjerna jedinica za radioaktivnost.

Tepco očekuje da će postupak ispuštanja vode, koje ukupno ima više od 1,3 milijuna kubičnih tona, trajati 30-ak godina.

Skupine građana su započele prosvjede u Japanu i Južnoj Koreji premda je južnokorejska vlada rekla da prema njenoj procjeni nema problema sa znanstvenim i tehničkim aspektima ispuštanja.

Uoči ispuštanja, nekoliko desetaka prosvjednika se okupilo ispred Tepcovog sjedišta u Tokiju noseći natpise na kojima je pisalo "Ne bacajte kontaminiranu vodu u more!". Skup je završio za otprilike sat vremena.

Elektrana Fukushima Daiichi je uništena u ožujku 2011. nakon što je ogroman potres magnitude devet izazvao snažan tsunami koji je doveo do otapanja jezgre triju reaktora u elektrani.

Kopirati
Drag cursor here to close