IAEA

Japan dobio odobrenje za puštanje kontaminirane vode iz Fukushime u ocean

„Večeras je veoma posebna noć”, rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi japanskom premijeru Fumiju Kishidi prije no što mu je uručio konačno izvješće.
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 07. 2023. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nakon dvogodišnje procjene ta agencija Ujedinjenih naroda zaključila je da je plan Japana u skladu s međunarodnim sigurnosnim standardima te da će imati „zanemariv radiološki utjecaj na ljude i okoliš”, prenosi Hina.

„Večeras je veoma posebna noć”, rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi japanskom premijeru Fumiju Kishidi prije no što mu je uručio konačno izvješće.

Japan još nije specificirao datum kad će započeti s otpuštanjem kontaminirane vode koje će trajati između 30 i 40 godina. Tokio još čeka odobrenje državnog nuklearnog regulatornog tijela koje će vjerojatno dobiti već ovaj tjedan.

Lokalna japanska ribarska udruženja usprotivila su se planu vlade, osmišljenom 2021. godine, kazavši da će se time poništiti rad na vraćanju povjerenja u njihove proizvode nakon što je nekoliko država poslije katastrofe u Fukushimi 2011. zabranilo uvoz japanske ribe.

Susjedne države isto su prigovorile na plan Japana, navodeći brigu za morski okoliš i javno zdravstvo. Najveći kritičar bio je Peking. Kina je putem veleposlanstva u Japanu u utorak poručila kako izvješće IAEA-e ne smije predstavljati „prolaz” za otpuštanje vode te je pozvala na suspenziju plana.

„Japan će nastaviti davati objašnjenja japanskim stanovnicima i međunarodnoj zajednici na iskren način, temeljen na znanstvenim dokazima i visokoj razini transparentnosti”, rekao je Kishida tijekom susreta s Grossijem.

Japan tvrdi da je proces siguran te da je tretirao vodu koje ima dovoljno za punjenje 500 olimpijskih bazena. Voda je korištena za hlađenje nuklearke nakon što su je 2011. oštetili potres i cunami.

Voda je filtrirana kako bi se iz nje uklonio najradioaktivniji materijal, osim tricija, izotopa vodika kojeg je teško odvojiti od vode. Tretirana voda bit će razrijeđena na razine sukladne međunarodno prihvaćenim razinama tog izotopa prije no što će biti puštena u Tihi ocean.

Kopirati
Drag cursor here to close