Odluka je pala

Japan će u četvrtak ispustiti radioaktivnu vodu iz Fukushime u okean

Većina nacionalnih agencija slaže se da male količine tricija nisu previše štetne, ali mogu biti opasne ako se konzumiraju u velikim količinama.
Vijesti / Svijet | 22. 08. 2023. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan će od četvrtka početi ispuštati otpadne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi usprkos protivljenju ribarskih zajednica, Kine i nekih znanstvenika.

Premijer Fumio Kishida rekao je da je zbrinjavanje više od milijun tona vode koja se nalazi na lokaciji bitan dio dugog i složenog procesa stavljanja postrojenja izvan pogona.

Ali plan, koji je Kishida najavio u utorak, izazvao je kontroverzu jer voda sadrži tricij, radioaktivnu tvar koja se navodno ne može ukloniti tehnologijom za filtriranje vode u postrojenju.

Odluka dolazi nekoliko tjedana nakon što je UN-ov nadzornik za nuklearnu energiju, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), odobrila ispuštanje, rekavši da će radiološki utjecaj na ljude i okoliš biti "zanemariv".

Južna Koreja i Kina zabranile su uvoz plodova mora iz nekih područja Japana nakon što je Fukushima Daiichi pretrpjela trostruko topljenje u trostrukoj katastrofi u ižujku 2011. duž sjeveroistočne obale zemlje.

Vlada Južne Koreje nedavno je odustala od prigovora na razrješenje, ali opozicijske stranke i mnogi Južnokorejci zabrinuti su zbog utjecaja koji će razrješenje imati na sigurnost hrane. Kina se i dalje snažno protivi, dok je Hong Kong, važno tržište za izvoz japanske morske hrane, također zaprijetio ograničenjima.

Sve te otpadne vode do sada su se pročišćavale i skladištile u masivnim spremnicima. Ali prostora ponestaje, a vlasti kažu da se moraju riješiti vode kako bi se postrojenje sigurno stavilo izvan pogona, otuda i plan ispuštanja u ocean, koji je bio kontroverzan od samog početka.

TEPCO, japanska vlada i IAEA također tvrde da se tricij prirodno pojavljuje u okolišu, uključujući kišu i vodu iz slavine, tako da bi ispuštanje otpadnih voda trebalo biti sigurno.

No stručnjaci su podijeljeni oko rizika koji to predstavlja. Većina nacionalnih agencija slaže se da male količine tricija nisu previše štetne, ali mogu biti opasne ako se konzumiraju u velikim količinama.

Neki se znanstvenici brinu da bi razrjeđivanje otpadnih voda moglo naštetiti morskom životu, uz zagađivače koji bi se mogli akumulirati u ionako krhkom ekosustavu. Jedan stručnjak, koji je pomogao pacifičkim otočnim državama u pregledu i procjeni plana ispuštanja otpadnih voda, rekao je za CNN da je to "nepromišljeno" i preuranjeno.

Drugi tvrde da jednostavno još nemamo dovoljno studija ili podataka o dugoročnim biološkim učincima izloženosti triciju.

Razrijeđena voda bit će ispuštena kroz podmorski tunel uz obalu, u Tihi ocean. Treće strane, uključujući IAEA, pratit će ispuštanje tijekom i nakon puštanja.

Kopirati
Drag cursor here to close