Ništa bez dogovora

Izraelski obavještajci - "Zarobljenici nisu naš najveći prioritet"

Osvrćući se na prve tjedne izraelskih napada na Gazu, obavještajni izvor je rekao: "Izraelska vojska izvela je intenzivna bombardiranja s vrlo malo obavještajnih podataka i uništila pola Gaze".
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2023. u 11:05 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor izraelske obavještajne službe rekao je da zarobljenici u Gazi, gdje izraelska vojska nastavlja s napadima, "nisu najveći prioritet" i da se ne mogu spasiti operacijom bez dogovora.

Prema istraživanju koje je provela internetska stranica sa sjedištem u Tel Avivu "+972" u saradnji s "Local Callom", na temelju obavještajnih izvora, izraelska vojska izvela je "brutalne" napade u Gazi s malo obavještajnih podataka o tome gdje su držani izraelski zarobljenici ili mjerama u pogledu njihove sigurnosti.

Bez jasnih informacija gdje su zarobljenici

Obavještajni izvori potvrdili su da su intenzivna bombardiranja u prvoj fazi izraelske ofanzive na Gazu izvedena bez jasnih informacija o tome gdje su zarobljenici držani.

Prema izjavama Izraelaca i njihovih obitelji koji su oslobođeni u razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa, jedan od najvećih strahova zatvorenika u Gazi bila je prijetnja od izraelskih zračnih napada i bombardiranja.

Činjenica da su mnogi zatvorenici i njihove obitelji otkrili da nisu držani u tunelima ukazuje na to da su zatvorenici u Gazi nezaštićeni od izraelskih napada.

Osvrćući se na prve tjedne izraelskih napada na Gazu, obavještajni izvor je rekao: "Izraelska vojska izvela je intenzivna bombardiranja s vrlo malo obavještajnih podataka i uništila pola Gaze".

Izvor je naveo da izraelska vojska "ne bi namjerno ubila zatvorenike da je znala da se nalaze u određenoj zgradi", ali "izvela je tisuće napada znajući da bi i zatvorenici mogli biti ranjeni".

Izraelac Noam Dan, čija su tri rođaka oteta 7. listopada, a od kojih su dvojica puštena, također je naglasio da su obitelji nakon puštanja prvih zarobljenika otkrile da većina onoga što su im izraelski političari govorili o tome gdje se nalaze zarobljenici nije istina.

Zatvorenici se ne mogu osloboditi bez dogovora

"U početku su nam vladini dužnosnici jasno dali do znanja da su zarobljenici u tunelima i da ih stoga vojno bombardiranje neće pogoditi", rekao je Dan.

Unatoč tome, kada su zarobljenici pušteni, shvatili su da je većina njih iznad zemlje, u domovima ljudi. Dodali su da su shvatili da su vladine izjave bile pogrešne i rekli su: "Srušilo se sve što smo mislili da je ispravno."

Dan je naglasio da je iz razgovora s oslobođenim zatvorenicima saznao da je "njihov pravi strah bio umrijeti ili biti ranjen u napadima izraelske vojske".

Noam Dan je također izjavio da postoje dokazi da su zarobljenici pogođeni tokom izraelskog bombardiranja Gaze.

Drugi obavještajni izvor rekao je: "(U izraelskom napadu na Gazu) U prva dva ili tri tjedna nismo imali dovoljno obavještajnih podataka o zarobljenicima i oni nisu bili prvi prioritet", te dodao:

"Tada nam to nije bio glavni prioritet, a istina je da nisu ni danas. Nažalost, ne vjerujem da će vojska uspjeti (oslobađanje zarobljenika akcijom spašavanja). Mislim da ne možemo osloboditi zatvorenike bez dogovora."

Kopirati
Drag cursor here to close