Ciljevi

Izrael otkrio 'najveći Hamasov tunel' blizu granice s Gazom

Tunel se spuštao dijagonalno do dubine od 50 metara, a ima i električne priključke. Prolazi su široki i visoki tri metra.
Vijesti / Svijet | 17. 12. 2023. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska objavila je da je otkrila neoubičajeno veliki betonski, željezom opasan tunel dizajniran za prijevoz automobila militantnih boraca iz Gaze sve do granice s Izraelom, prenosi Hina.

Uništavanje ili onesposobljavanje stotina kilometara podzemnih prolaza i bunkera jedan je od ciljeva ofenzive koju je Izrael pokrenuo nakon što su pripadnici Hamasa krenuli u pohod ubijanja i otmice ljudi na jugu Izraela 7. listopada.

Hamas je tada napao i granični prijelaz Erez. Samo 100 metara južno od kontrolne točke vojska je novinarima pokazala izlaz iz tunela za koji kaže da je glavni projekt Hamasa.

Tunel se spuštao dijagonalno do dubine od 50 metara, a ima i električne priključke. Prolazi su široki i visoki tri metra.

Glavni glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da je tunel dug četiri kilometra pa se njime moglo doći do grada Gaze, nekada središta Hamasove uprave, koji je sada opustošena borbena zona.

To je "najveći tunel koji smo pronašli u Gazi... namijenjen gađanju prijelaza (Erez)," rekao je Hagari, ne precizirajući je li ga koristio Hamas za napad 7. listopada.

"Milijuni dolara uloženi su u ovaj tunel. Bile su potrebne godine da se izgradi ovaj tunel. Vozila su mogla prolaziti", dodao je.

Općenito, tuneli koje su medijima pokazivali Hamas ili izraelska vojska bili su uski i niski, dizajnirani za kretanje naoružanih napadača pješice.

Tunel koji je pokazao Hagari ima okna koja se spuštaju okomito, a što, kako je rekao Hagari, sugerira da je dio šire mreže. Tuneli su izazov za izraelske inženjere koji su zabrinuti da bi u njima Hamas mogao sakrivati taoce.

Ta činjenica usporava ofenzivu Izraela.

Kopirati
Drag cursor here to close