Pritisak

Izrael jača bombardiranje Pojasa Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da se jedino intenzivnim vojnim pritiskom na Hamas taoci mogu osloboditi.
Vijesti / Svijet | 17. 12. 2023. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je u noći na nedjelju pojačao bombardiranje pojasa Gaze, ubivši najmanje 40 ljudi, rekli su Palestinci, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio da se taoce može osloboditi samo intenzivnim vojnim pritiskom na Hamas, prenosi Hina.

Izrael je u noći sa subote na nedjelju bombardiranjem ubio najmanje 40 ljudi. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da se jedino intenzivnim vojnim pritiskom na Hamas taoci mogu osloboditi.

Paralelno s bombardiranjima vode se žestoke borbe duž cijele enklave, a komunikacije su srušene četvrti dan zaredom pa je teško doći do ranjenih, po stanovnicima i militantima.

Meta napada

"Prekid komunikacija u Gazi najdulji je od početka izraelske eskalacije", objavio je na X-u Palestinski Crveni polumjesec.

Visoki izraelski i katarski dužnosnici navodno su se zadnjih dana sastali u Norveškoj kako bi razgovarali o razmjeni preostalih talaca, koje je oteo Hamas, za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima. No Hamas je u nedjelju objavio da neće ući u pregovore o daljnjim razmjenama zarobljenika bez prekida izraelskog vojnog djelovanja u Gazi. Naznaka kompromisa nema, a nasilje jača.

Meta napada je među ostalima izbjeglički kamp Džabalija na sjeveru pojasa Gaze.

U napadu na jednu obiteljsku kuću poginulo je 24 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, objavio je radio Hamas Aksa, citirajući direktora ministarstva zdravlja.

U Deir al-Balahu u središnjem dijelu enklave poginulo je 12 Palestinaca i deseci su ozlijeđeni, a u Rafahu na jugu poginulo je najmanje četvrto ljudi.

Izraelski gubici

Po palestinskim zdravstvenim dužnosnicima, do sada je poginulo gotovo 19.000 Palestinaca, a tisuće su ostale pod ruševinama.

Izraelska vojska objavila je u nedjelju da je od početka kopnene ofenzive na Pojas Gaze 27. listopada poginuo 121 izraelski vojnik.

Premijer Benjamin Netanyahu pročitao je u nedjelju, na tjednom sastanku svoje vlade, pismo za koje je ustvrdio da su ga napisali članovi obitelji poginulih vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close