"Poginulo je previše civila"

Britanija i Njemačka pozivaju na trajni prekid vatre u Gazi

Vijesti / Svijet | 17. 12. 2023. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Motaz Azaiza / Ulice Gaze

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i njegova njemačka kolegica Annalena Baerbock poručili su danas da je "hitno potreban" "trajni prekid vatre" u Pojasu Gaze, ali su se usprotivili ideji "općeg i trenutačnog prekida vatre".

"Moramo učiniti sve kako bismo mogli utrti put prema trajnom prekidu vatre, koji će dovesti do trajnog mira. Najbolje bi bilo što prije, hitno je", napisali su u zajedničkom članku u Sunday Timesu.

"Poginulo je previše civila", naglasili su.

Britanska vlada je putem zamjenika premijera Olivera Dowdena pozvala Izrael na "suzdržanost", u intervjuu koji je u nedjelju dao za BBC.

"Izrael je suočen s jako teškom situacijom (...) Ako napadate neprijatelja koji se skriva doslovno ispod bolnica, usred civilnog stanovništva, to će izazvati velik broj civilnih žrtava", priznao je.

"Govorimo, u svojstvu britanske vlade, da Izrael mora pokazati suzdržanost", dodao je, prenosi Hina. 

David Cameron i Annalena Baerbock naglasili su u svojem članku da ne misle da je "pozivati sada na opći i trenutačni prekid vatre, u nadi da će postati trajan na ovaj ili onaj način, put kojim treba ići".

To bi značilo "ignorirati zašto se Izrael mora braniti: Hamas je napao Izrael na barbarski način i nastavlja svaki dan ispaljivati rakete kako bi ubijao izraelske civile. Hamas mora položiti oružje", napisali su.

Američka administracija zadnjih dana jača pritisak na izraelske vlasti ne bi li ih potaknula da prijeđu na manje intenzivnu fazu ofenzive, kako bi se bolje zaštitilo civile.

Opća skupština UN-a usvojila je u utorak neobvezujuću rezoluciju u kojoj je pozvala na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi. Britanija je bila suzdržana.

Kopirati
Drag cursor here to close