Glasovalo 74,9 posto birača

Tijesno u Crnoj Gori: Više birača i skandal s vojskom

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" pozvali su građane da poslije glasovanja mirno i u svojim domovima sačekaju prebrojavanje glasova i objavu izbornih rezultata.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2020. u 20:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prozapadna Demokratska partija socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića tijesno vodi na parlamentarnim izborima ispred prosrpskog  bloka "Za budućnost Crne Gore“, objavio je u nedjelju navečer Centar za monitoring i istraživanje (CEMI). 

U Crnoj Gori u nedjelju su održani parlamentarni izbori na kojima je sudjelovalo šest koalicija i pet političkih stranaka, kao i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, do 19.00 sati glasovalo je 74,9 posto birača, što je za 3,3 posto više nego na izborima 2016. godine.

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je da je "režim u Crnoj Gori pao".

"Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za ustrajnost i dostojanstvo bez obzira na sve što smo prošli tijekom ovog ciklusa. Režim je pao", rekao je Krivokapić u obraćanju javnosti.

Uspjeh opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori potvrđen je i iz koalicije "Mir je naša nacija".

Iz ove koalcije navode da je DPS u Nikšiću, Budvi, Herceg Novom i Podgorici ''pobijeđen'', a u Pljevljima i Plužinama ''razoren'', kao i da je trend uspjeha opozicije u svim gradovima.

No, Demokratska partija socijalista objavila je da je, na osnovu 60 posto obrađenog materijala, osvojila 37,8 posto glasova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, što joj, kako je navedeno, omogućava da s tradicionalnim partnerima formira vlast.

"Naravno, opozicija uvijek žuri da proglasi svoju pobjedu, a mi pozivamo naše građane da strpljivo sačekaju kući dok se prebroje svi glasački listići", rekla je Nela Savković Vukčević iz koalicije "Odlučno za Crnu Goru! DPS- Milo Đukanović".

Prema prvim procjenama, na uzorku od 53,12 posto, koalicija "DPS - odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" osvojila je 34,2 posto glasova, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 33,7 posto, objavljeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Iz Centra su objavili kako su tijekom dana primili više stotina prijava o nepravilnostima, odnosno pet puta više nego što je ukupno primljeno na prošlim izborima.

Pravo glasa imalo je 540.026 građana, a izbore je nadgledalo 2.089 promatrača, od čega je 265 stranih.

Ovo su 11. parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove neovisnosti.

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" pozvali su građane da poslije glasovanja mirno i u svojim domovima sačekaju prebrojavanje glasova i objavu izbornih rezultata.

Iz koalicije poručuju da su veoma zadovoljni atmosferom, a posebno izlaznošću koja, kako kažu, dovoljno govori da je probuđeni narod čvrsto odlučio da smijeni "kriminalni režim u Crnoj Gori".

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke objavljeno je da nije planirano niti će biti okupljanja građana ispred hramova u organizaciji Crkve.

Mitropolija i Eparhija izdale su zajedničko priopćenje povodom navoda koji su se pojavili u javnosti, a naročito na društvenim mrežama, u vezi s navodnim okupljanjima građana ispred hramova.

Skandal o kojem se najviše govorilo je priča o glasovanju devetorice vojnika.

Ministarstvo obrane Crne Gore objavilo je kako je devetorici pripadnika Vojske Crne Gore, koji se nalaze na ispomoći graničnoj policiji u regiji Rožaja, omogućeno da glasuju u Nikšiću i organiziran im je prijevoz do biračkog mjesta, nakon čega su se uputili nazad na radno mjesto.

"Informacija koju je objavio `Sputnjik`, a odmah prenijeli i ostali mediji u Srbiji i pojedini u Crnoj Gori, jasno je da je lažna, s namjerom da izazove nestabilnost u državi na dan izbora", dodaje se u priopćenju.

Naime, u tekstu "Sputnjika" navodi se da su vojnici demonstrativno predali oružje, jer im nije bilo omogućeno da budu u komisiji koja nosi glasačka pisma, te da su napustili karaulu Kula.

Kopirati
Drag cursor here to close