Erdogan - Macron - prorok Muhamed

Islamske zemlje bojkotiraju francuske proizvode

Erdogan je ranije u subotu kritizirao stajalište svojeg francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima pozivajući ga da si provjeri mentalno zdravlje”.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2020. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pariz je u subotu osudio riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je doveo u pitanje "mentalno zdravlje" francuskog kolege zbog izjave o karikaturama proroka Muhameda, a zbog nje islamske države počinju bojkotirati francuske proizvode.

Erdogan je ranije u subotu kritizirao stajalište svojeg francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima pozivajući ga da si provjeri mentalno zdravlje”.

"Riječi predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdogan promijeni politički smjer jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvaćamo uvrede", komentirala je Elizejska palača u subotu.

Najavila je da će na konzultacije pozvati francuskog veleposlanika u Ankari.

U subotu su zaredali pozivi na bojkot francuskih proizvoda u više zemalja Bliskog istoka pošto je Macron u emotivnom govoru ovaj tjedan obećao da se njegova zemlja "neće odreći" karikatura proroka Muhameda koje islam zabranjuje.

Francuski predsjednik takvu je izjavu dao u četvrtak u počast profesoru Samuelu Patyju kojemu je islamistički militant odrubio glavu jer je u sklopu nastave o slobodi govora svojim učenicima u gimnaziji pokazao karikature proroka Muhameda.

Turska, Iran, Jordan i Kuvajt osudili su objavu karikatura.

Organizacija za islamsku suradnju, koja okuplja muslimanske zemlje, izrazila je žaljenje "zbog izjava francuskog predsjednika (...) koje bi mogle naštetiti francusko-muslimanskim odnosima".

Na društvenim mrežama, pozivi na bojkot francuskih proizvoda zaredali su od petka uz hashtag na arapskom.

U Kataru su trgovački lanci Al-Meera i Souq al-Baladi objavili da će "povući" francuske proizvode sa svojih polica do nove naredbe.

U trgovinama Al-Meera, dopisnik France pressea vidio je da trgovci uklanjaju staklenke pekmeza marke St. Dalfour.

Sveučilište u Kataru objavilo je u petak na Twitteru da odgađa tjedan francuske kulture zbog "svjesnog napada na islam i njegove simbole".

U Kuvajtu su na društvenim mrežama osvanule snimke uklanjanja francuskih sireva s polica.

Šezdesetak mješovitih poduzeća u Kuvajtu najavilo je bojkot francuskih proizvoda.

Oko 430 turističkih agencija u Kuvajtu ukinulo je rezervacije na ltovima za Francusku, objavio je Savez kuvajtskih putničkih agencija.

Zemlje Perzijskog zaljeva, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati čine važno tržište za izvoz francuske poljoprehrambene industrije, prenosi Hina.

Erdogan: Macronu je potreban "mentalni tretman"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu potreban "mentalni tretman" zbog stava prema muslimanima i islamu.

Ranije ovog mjeseca, Macron se obavezao da će se boriti protiv "islamističkog separatizma", za koji je rekao da prijeti da prevlada u nekim muslimanskim zajednicama širom Francuske, što je izazvalo oštru osudu Erdogana.

Francusku je u međuvremenu uzdrmalo ubojstvo nastavnika u Parizu kome je islamista odsjekao glavu nožem, jer je učenicima pokazao karikature poslanika Muhameda.

"Šoa je problem ove osobe, koja se zove Macron, s muslimanima i islamom? Macronu je potrebno liječenje na mentalnom nivou", ocijenio je Erdogan u govoru pred pristalicama u središnjem turskom gradu Kajseriju.

On je naveo da ne zna što bi drugo mogao da kaže za "šefa države koji ne razumije slobodu vjerovanja i koji se na taj način ponaša prema milijunima ljudi koji žive u njegovoj zemlji, a druge su vjere".

Kopirati
Drag cursor here to close