Iskušenje

Macron proglasio prvu pobjedu protiv covida-19 i pozvao na samodostatnost Europe

"Rat protiv epidemije nije gotov, no sretan sam zbog ove prve dobivene bitke protiv virusa", objavio je Macron, dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2020. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom je obraćanju naciji u nedjelju rekao kako treba graditi Europu neovisnu o Kini i Sjedinjenim Državama, proglasivši i "prvu pobjedu" svoje države protiv koronavirusa.

Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Europe ovisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta.

"Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti: našu ovisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara“, rekao je Macron u obraćanju na televiziji, istaknuvši kako želi da Europa iz toga izvuče lekciju.

"Jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, te više rada i proizvodnje kako ne bi bili ovisni o drugima".

Francuski predsjednik je najavio da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja virusa.

"Rat protiv epidemije nije gotov, no sretan sam zbog ove prve dobivene bitke protiv virusa", objavio je Macron, dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni.

Francuske vlasti očekuju da će gospodarstvo ove godine pasti za 11 posto, a Macron je najavio da će Francuska za pomoć gospodarstvu izdvojiti oko 500 milijardi eura. Obećao je, međutim, da trošak održavanja poslovanja tvrtki i zaposlenosti stanovništva neće biti na leđima poreznih obveznika.

Čelnik druge najveće europske ekonomije osvrnuo se i na antirasističke prosvjede koji su se nakon Sjedinjenih Država proširili diljem svijeta, pa i Francuskom koja je kritizirana zbog lošeg tretmana prema njezinim manjinama.

Macron je rekao kako boja kože često umanjuje prilike u Francuskoj i obećao da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije, prenosi Hina.

No predsjednik te države s kolonijalističkom prošlošću istaknuo je i da Francuska "neće izbrisati nikakav trag ili ime iz svoje prošlosti“ ili "rušiti spomenike“, pritom se referirajući na uništavanje kipova povijesnih ličnosti za koje prosvjednici tvrde da imaju rasističku prošlost, u državama poput SAD-a, Velike Britanije ili Belgije.

Kopirati
Drag cursor here to close