Sud

Hrvatski đakon osuđen zbog silovanja 15-godišnjakinje

Tijekom tog izleta je i silovao 15-godišnjakinju, ona je sve ispričala roditeljima koji su, pak, slučaj prijavili policiji.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2019. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski katolički đakon iz Münchena jučer je na njemačkom sudu osuđen zbog silovanja 15-godišnje tinejdžerice koja mu je bila ministrantica, javljaju njemački mediji, prenosi Index.hr.

Đakon je prethodno priznao svoje zlodjelo.

Nove optužbe

Danas 66-godišnji đakon radio je u Hrvatskoj katoličkoj misiji u glavnom gradu Bavarske, a prošle godine u svibnju ministrante poveo na izlet u Nürnberg. Tijekom tog izleta je i silovao 15-godišnjakinju, ona je sve ispričala roditeljima koji su, pak, slučaj prijavili policiji. Đakon je ubrzo uhićen i proveo je devet mjeseci u istražnom zatvoru, sve do jučerašnjeg suđenja na kojem je osuđen na dvogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od pet godina. Đakon je na sudu još jednom sve priznao.

Sudac je presudio i da hrvatski đakon mora djevojčici platiti 10 tisuća eura odštete, kao i uplatiti pet tisuća eura nekoj organizaciji koja pomaže ženama. Zabranjeno mu je da se sljedećih pet godina bavi poučavanjem djece. Sudac je đakonu poručio da je tinejdžerici, koju je godinama prije poznavao, uništio život, s obzirom na to da se ona već mjesecima liječi u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa od traume koju je doživjela zbog silovanja i nanošenja tjelesnih ozljeda.

Odvjetnica tinejdžerke je na sudu izjavila da je njezina klijentica dugo poznavala đakona i da mu je vjerovala, što je on na strašan način zloupotrijebio. Bila je odlična učenica, a nakon silovanja je doživjela nervni slom. Sada je u psihijatrijskoj bolnici.

Prema pisanju medija, đakon je sve što se tiče njegove žrtve pratio s neizražajnim izrazom lica, dok je plakao kad je govorio o sebi. U jednom trenutku se čak ridajući požalio da je u zatvoru smršao 17 kilograma te je izjavio da je općenito imao težak život.

U međuvremenu se oglasila i nadležna biskupija i otkrila da su na račun hrvatskog đakona došle i nove optužbe te da postoje sumnje da je odgovoran za seksualno zlostavljanje još jedne osobe, a optužuje ga se i za nasilan čin prema nepoznatoj trećoj osobi.

Hrvatska katolička misija šuti

Znakovito je da Hrvatska katolička misija o silovanju 15-godišnjakinje nije obavijestila javnost, nego je slučaj postao poznat u javnosti zahvaljujući podizanju optužnice i izvještavanju njemačkih medija. I dalje je nepoznato kako se đakon silovatelj zove, a nadležna biskupija i Hrvatska katolička misija u kojoj je radio odbijaju medijima otkriti njegovo ime.

Može se zaključiti kako je đakon silovatelj dobio prilično blagu kaznu za svoj gnjusni čin jer je po njemačkom zakonu mogao biti osuđen i na četiri godine zatvora. No s obzirom na nove optužbe, moguće je da će se uskoro opet naći i u zatvoru i pred sudom.

Ipak, ne treba se brinuti u vezi 15 tisuća eura odštete koju mora platiti.

Prema pisanju njemačkih medija, suđenje hrvatskom đakonu za silovanje pratili su vjernici iz minhenske Hrvatske katoličke misije i to kao – moralna podrška đakonu. Dvojica hrvatskih katoličkih vjernika su nakon presude izjavili kako će đakonu rado posuditi novac da plati odštetu ako ga sam nema.

Kopirati
Drag cursor here to close