Otpor

Hezbollah zaprijetio 'dvostrukim' odgovorom na izraelske napade

''Pokret otpora dvostruko će odgovoriti na svaku agresiju koja ima za cilja civile'' - kazao je Ali Fayyad na sahrani četvero Libanaca ubijenih na jugu zemlje u nedjelju.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2023. u 16:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Hezbollaha izjavio je u utorak da će ta libanonska oružana grupa odgovoriti "dvostruko" na sve napade Izraela na civile nakon napada u kome je ubijeno troje djece i njihova baka na jugu Libanona.

Njegove ratoborne izjave odražavaju nestabilnu situaciju na izraelsko-libanonskoj granici, gdje smrtonosni sukobi između izraelskih trupa i boraca Hezbollaha, koga podržava Iran, podstiču strah od šireg regionalnog rata dok Izrael vrši invaziju na Pojas Gaze.

''Pokret otpora dvostruko će odgovoriti na svaku agresiju koja ima za cilja civile'' - kazao je Ali Fayyad na sahrani četvero Libanaca ubijenih na jugu zemlje u nedjelju.

''Još nije pokazala svu svoju težinu'' - rekao je on, misleći na moćnu grupu koju podržava Iran. Nije precizirao.

Libanonske vlasti su priopćile da je izraelski napad pogodio automobil u kojem je obitelj putovala u nedjelju. Izraelska vojska je priopćila da su njene trupe u Libanu angažirale vozilo koje je "identificirano kao transport za teroriste" i da istražuje izvještaje da su unutra bili civili.

Nasilje na libansko-izraelskoj granici je najsmrtonosnije od 2006. godine dok Izrael bombarduje Hezbolahovog palestinskog saveznika Hamas u Gazi – odgovor na napad Hamasa na izraelske gradove 7. listopada.

U nasilju duž libanske granice ubijeno je više od 60 boraca Hezbollaha i 10 civila, tvrde libanski sigurnosni dužnosnici. Ubijeno je najmanje sedam izraelskih vojnika i jedan civil, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close