Europol

Europa postaje svjetski centar proizvodnje i distribucije droge, najviše se konzumira kokain

Više od 214 tona kokaina zaplijenjeno je u europskim zemljama 2020. godine, a u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj zaplijenjeno je oko 75 posto ove rekordne količine.
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2022. u 20:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa postaje centar za proizvodnju i distribuciju narkotika širom svijeta, posebno kokaina, upozorile su agencije Europske unije u izvještaju objavljenom u petak.

"Tržište metamfetamina u Europi također je 'rastuća prijetnja', jer se proizvodnja, zajedno s snabdijevanjem u i iz drugih proizvodnih centara, znatno proširila", navodi se u zajedničkom izvještaju agencije za provođenje zakona Europol i agencije za droge EMCDDA.

U izvještaju se navodi da je kokain droga koja se najviše konzumira u EU-u nakon kanabisa, s milionima korisnika i tržišnom vrijednošću koja se procjenjuje na oko 10,5 milijardi eura u 2020. godini.

Ključna točka pretovara

"Više se proizvodi u Europi, što ukazuje na promjene u ulozi regije u međunarodnoj trgovini kokainom", navodi se u izvještaju, u kojem je ovaj kontinent identificiran i kao "ključna točka pretovara droge koja potiče iz drugih zemalja".

Agencije EU-a navode da veća proizvodnja u Južnoj Americi, kao i povećan značaj Europe kao "odredišta i tranzitne zone kokaina za Bliski istok i Aziju", pogoršavaju evropski problem.

Više od 214 tona kokaina zaplijenjeno je u europskim zemljama 2020. godine, a u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj zaplijenjeno je oko 75 posto ove rekordne količine.

"Te tri zemlje odgovorne su za sve veću preradu kokaina u Europi", podaci su koje su prikupile agencije EU-a.

Što se tiče metamfetamina, agencije su otkrile da je dostupnost sintetičke stimulativne droge porasla i da se njezina upotreba proširila na nekoliko zemalja širom Europe.

"Laboratorije za metamfetamin otkrivene u Belgiji i Nizozemskoj su veće, sofisticiranije i imaju veću proizvodnju nego u 2019. godini", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da europski proizvođači sintetičkih droga "surađuju s meksičkim kriminalnim grupama na razvoju proizvodnih procesa i iskorištavanju postojeće infrastrukture u Europi".

Tranzitna zona

"Europa je odredište i tranzitna zona za ovu drogu iz drugih proizvodnih centara, kao što su Iran, Nigerija i Meksiko, koja putuje u Aziju i Okeaniju. Nova industrija metamfetamina u Afganistanu predstavlja prijetnju za EU", upozorava se u izvještaju.

Naglašeno je da i za kokain i za metamfetamin, postoje dokazi da su latinoameričke i europske kriminalne grupe partneri u proizvodnji, trgovini i distribuciji.

Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola, rekla je trgovina narkoticima "dominira ozbiljnim i organiziranim kriminalom u EU-u, a da je oko 40 posto kriminalnih mreža koje djeluju na međunarodnom nivou prijavljenih Europolu aktivno u trgovini drogom".

Alexis Goosdeel, direkto EMCDDA-e, rekao je da Europa bilježi "rekordne nivoe dostupnosti droga, nasilja i korupcije, kao i veće zdravstvene probleme". Naglasio je potrebu za koordiniranom akcijom, ne samo u Europi, već i sa međunarodnim partnerima u zemljama proizvođačima i tranzitnim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close