Problem s migrantima

Eskalirala situacija na poljsko-bjeloruskoj granici

Bjeloruski državni savez za granice objavio je video snimku na kojem se vidi kako poljska policija intervenira u tampon zoni na granici dvije zemlje.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2021. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija na granici između Poljske i Bjelorusije, u regiji Grodno, gdje se nalazi više stotina neregularnih migranata, eskalirala je u utorak nakon što je grupa migranata pokušala ući na teritoriju Europske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bjeloruski državni savez za granice objavio je video snimku na kojem se vidi kako poljska policija intervenira u tampon zoni na granici dvije zemlje.

Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante.

Ministarstvo obrane Poljske priopćilo je da su migranti kamenicama napali vojnike i pripadnike policije, te da pokušavaju uništiti ogradu i preći na teritoriju Poljske.

Više od 2.000 migranata, među kojima su žene i djeca, u ponedjeljak je napustilo kampove u Bjelorusiji i krenulo prema zapadnoj granici s Poljskom.

Zapadno od grada Grodna, migranti, koji su došli uglavnom iz Iraka, napustili su kampove koje su izgradili u šumskom području te su cijelu noć proveli na graničnom prelazu Bruzgi - Kuznica.

Bjelorusija je u oktobru suspendirala sporazum s Europskom unijom kao i obvezu da prime nazad migrante koji su sa njene teritorije ušli u EU.

Europska unija optužuje bjelorusku administraciju da "koristi neregularnu migraciju kao sredstvo" i "pokušava destabilizirati EU" slanjem migranata na granice država članica EU.

Poljske vlasti najavile su da neće dopustiti migrantima ulazak u zemlju i da će one koje uspiju poslati nazad u Bjelorusiju. Istovremeno Bjelorusija optužuje Poljsku da ne pruža humani tretman ljudima koji žele migrirati u Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close