Napetosti

EU se zbog migranata sprema uvesti sankcije bjeloruskoj zrakoplovnoj kompaniji

Belavia, bjeloruska državna zrakoplovna kompanija, cile je novih sankcija, a riječ je o petom paketu sankcija nakon osporavanih predsjedničkih izbora u toj zemlji održanih u kolovozu 2020.
Vijesti / Svijet | 14. 11. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Ilustracija

Ministri vanjskih poslova Europske unije spremni su u ponedjeljak usvojiti u Bruxellesu paket sankcija protiv Bjelorusije nakon što više od tjedan dana rastu tenzije oko migranata na istočnim granicama EU-a.

Belavia, bjeloruska državna zrakoplovna kompanija, cile je novih sankcija, a riječ je o petom paketu sankcija nakon osporavanih predsjedničkih izbora u toj zemlji održanih u kolovozu 2020.  

Ta se zrakoplovna tvrtka nalazi na udaru zbog svoje navodne uloge u prijevozu migranata u bjeloruski glavni grad Minsk, otkuda oni, uz pomoć bjeloruske strane, bivaju upućivani na granicu Bjelorusije s Poljskom, Litvom i Latvijom, prenosi Hina.

Tisuće migranata sada se u teškim uvjetima nalazi stiješnjeno između Poljske i Bjelorusije te su se našli u središtu žestokog diplomatskog spora između bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i  Europske unije, koja ne priznaje njegovu autoritarnu vlast ni njega kao legitimnog čelnika.

Dužnosnici EU-a rade na prijedlogu sankcija protiv Bjelorusije u suradnji sa zemljama članicama, u procesu koji je privukao pažnju na nekih 50 posto flote kompanije Belavija kojom upravljaju zrakoplovne leasing tvrtke u Irskoj.

Irska, koja je i kosponzor najnovijeg kruga sankcija, radi zajedno s europskim dužnosnicima i predstavnicima tvrtki za zrakoplovni leasing na uvođenju sankcija.

Usmjeravanje sankcija na bjelorusku kompaniju uslijedilo je nakon što je u petak Turska uvela restrikcije na letove za Bjelorusiju iz svojih zračnih luka, poslije pritiska iz EU u pokušaju da se zaustavi daljnji priljev migranata.

Jednosmjerna zrakoplovna karta između Minska i Turske neće više biti moguća, a putnicima s putovnicama Iraka, Sirije i Jemena neće biti dopušteno letjeti u Bjelorusiju s turskih aerodroma. 

Prema diplomatskim izvorima, u konzultacijama o petom krugu sankcija ne odbacuje se niti mogućnost novog, šestog kruga sankcija.

Diplomati EU-a također su odbacili Lukašenkovu prijetnju da će bloku prekinuti isporuku plina iz Rusije koji teče kroz Bjelorusiju.

Europska unija optužuje Minsk da namjerno potiče migrantsku krizu želeći se osvetiti za europske sankcije uvedene zbog političke represije prema bjeloruskoj oporbi.

Prema dužnosnicima EU-a, Rusija, jedan od posljednjih Lukašenkovih saveznika, nije pokušala utjecati na bjelorusku vladu da smanji napetosti.

Dužnosnici također najavljuju dugoročno i moguće proširenje sankcija koje će pogoditi ključne grane bjeloruskog izvoza.

 

Kopirati
Drag cursor here to close