Poljsko-bjeloruska granica

Eskalacija: Poljska upotrijebila vodene topove protiv migranata

Ministarstvo obrane Poljske priopćilo je da su migranti kamenicama napali vojnike i pripadnike policije, te da pokušavaju uništiti ogradu i prijeći na teriotoriju Poljske.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2021. u 13:29 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija na granici između Poljske i Belorusije, u regiji Grodno, gdje se nalazi više stotina neregularnih migranata, eskalirala je u utorak nakon što je grupa migrana pokušala ući na teritoriju Europske unije, prenosi Anadolija.

Bjeloruski državni komitet za granice objavio je video snimak na kojem se vidi kako poljska policija intervenira u tampon zoni na granici dvije zemlje.

Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante.

Ministarstvo obrane Poljske priopćilo je da su migranti kamenicama napali vojnike i pripadnike policije, te da pokušavaju uništiti ogradu i prijeći na teriotoriju Poljske.

Više od 2.000 migranata, među kojima su žene i djeca, u ponedjeljak je napustilo kampove u Bjelorusiji i krenulo prema zapadnoj granici s Poljskom.

Zapadno od grada Grodna, migranti, koji su došli uglavnom iz Iraka, napustili su kampove koje su izgradili u šumskom području te su cijelu noć proveli na graničnom prelazu Bruzgi - Kuznica.

Bjelorusija je u listopadu suspendirala sporazum s Europskom unijom kao i obvezu da prime nazad migrante koji su sa njene teritorije ušli u EU.

Europska unija optužuje bjelorusku administraciju da "koristi neregularnu migraciju kao sredstvo" i "pokušava destabilizirati EU" slanjem migranata na granice država članica EU.

Poljske vlasti najavile su da neće dopustiti migrantima ulazak u zemlju i da će one koje uspiju poslati nazad u Bjelorusiju. Istovremeno Bjelorusija optužuje Poljsku da ne pruža humani tretman ljudima koji žele migrirati u Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close