Presuda

Bruxelles - Varšava: Pravila u poljskom pravnom sustavu krše zakon EU

Pravila pravnog sustava Poljske koja dozvoljavaju vladi da imenuje i razrješava suce u višim kaznenim sudovima krše zakon EU, naveo je sud
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2021. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud pravde presudio je u utorak da pravila u poljskom pravnom sustavu koja dopuštaju ministru pravosuđa da slobodno imenuje ili razrješava druge suce u višim kaznenim sudovima krše zakon Europske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka je donesena zbog dugogodišnjeg spora između EU i Varšave oko poljskih reformi pravosuđa za koje kritičari kažu da krše vladavinu prava, ograničavaju neovisnost pravosuđa i podrivaju primat prava EU.

Pravno mišljenje suda EU zatražio je Regionalni sud u Varšavi u vezi sa sedam kaznenih predmeta u tijeku, koristeći opciju preliminarne odluke koja svim nacionalnim sudovima u državama članicama EU-a omogućuje da zatraže podršku u tumačenju prava EU.

''Trenutni režim u Poljskoj ugrožava načela neovisnost pravosuđa i presumpcije nevinosti, pri čemu ministar pravosuđa može slobodno imenovati dodatne suce u kaznene sudove i prekinuti njihovo upućivanje bez ikakvih službenih kriterija ili prava na žalbu na odluku'', utvrdio je sud EU.

Tvrdi se da ovaj sustav ne pruža "garancije i neovisnost koju bi sve suci normalno trebale da uživaju u pravnoj državi" jer se imenovanja mogu koristiti kao sredstvo političke kontrole nad sadržajem sudskih odluka.

Preliminarna presuda ne obvezuje direktno Vladu Poljske na promjenu zakona, ali može postati još jedan važan argument u sporu Bruxellesa s Varšavom.

U listopadu je Sud EU izrekao dnevnu novčanu kaznu od milijun eura Vladi Poljske zbog nepoštivanja prethodne presude kojom se zahtijeva obustava aktivnosti Disciplinskog vijeća Vrhovnog suda.

Europska komisija je stavila na čekanje odobrenje poljskog plana oporavka nakon pandemije Covid-19 i isplatu 36 milijardi eura zbog nedostatka garancija o neovisnosti pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close