U razgovoru s Putinom

Erdogan i dalje balansira: Pozvao na "pravedan mir" u Ukrajini

Ankara je poslala Kijevu dronove, ali turska vlada nije prihvatila pridružiti se zapadnim sankcijama protiv Rusije.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2023. u 19:21 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na "pravedan mir" u Ukrajini, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je u petak ured turskog predsjednika, na prvu obljetnicu ruske invazije.

Balansiranje

"Predsjednik Erdogan naglasio je potrebu da se dođe do pravednog mira kako bi se izbjegli novi gubici u ljudskim životima i uništavanje", kaže se u kratkom priopćenju - prenosi agencija Hina.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Erdogan pokušava balansirati između Kijeva i Moskve.

U rujnu prošle godine ponudio je i posredništvo kako bi se riješila kriza oko nuklearne elektrane Zaporižje.

Ankara je poslala Kijevu dronove, ali turska vlada nije prihvatila pridružiti se zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Turski je predsjednik nekoliko puta susreo Putina, a u redovitoj je komunikaciji i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijim.

Erdogan razgovarao i s Macronom

Erdogan je, po Elizejskoj palači, telefonski u petak razgovarao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji mu je rekao da je potrebno "ojačati pritisak i izolaciju Rusije" kako bi ona "odustala" od agresije na Ukrajinu.

" U tom smislu, šef države istaknuo je izazov borbe protiv bilo kakvog zaobilaženja uvedenih sankcija", dodala je Elizejska palača.

Također je rekao da bi "prioritet trebalo biti jačanje potpore Ukrajini kako bi joj se omogućilo da pobijedi" protiv Moskve.

Predsjednici Macron i Erdogan "ponovili su nepokolebljivu privrženost suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine" i "raspravljali o korisnim akcijama koje bi mogli poduzeti za dobrobit civilnog stanovništva i u korist povratka miru koji bi se postigao uz puno poštivanje legitimnih prava Ukrajine", navodi se u priopćenju iz ureda francuskog predsjednika.

Francuski šef države od početka rata tvrdio je da treba nastaviti razgovarati s Rusijom i razmišljati o uvjetima budućih pregovora između Moskve i Kijeva.

Kopirati
Drag cursor here to close