Salman Rushdie

Čuveni pisac izboden na pozornici: Mogao bi ostati bez oka

Napadač je, kako je objavila policija, Hadi Mathar, 24-godišnji mladić iz New Jerseya.
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2022. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je objavila kako je čuveni pisac Salman Rushdie dobio više uboda u glavu i torzo.

Američki mediji navode kako vijesti nisu dobre. Salman će vjerojatno ostati bez oka, jetra mu je teško oštećena, kao i živci u njegovoj ruci, objavio je Andrew Wylie, agent čuvenog pisca Salmana Rushdieja (75) koji je napadnut na promociji knjige u New Yorku.

Napadač, kojeg je policija odmah uhitila, popeo se na pozornicu i počeo ubadati Rushdieja. Piscu je u pomoć odmah priskočio liječnik koji se nalazio u publici, a helikopterom su ga prebacili u bolnicu, javlja New York Times.

Ondje je operiran i trenutačno se nalazi na respiratoru i ne može govoriti. Njegovo je stanje i dalje vrlo ozbiljno.

Napadač je, kako je objavila policija, Hadi Mathar, 24-godišnji mladić iz New Jerseya.

On je kupio kartu za ulazak na promociju knjige u Chautauqua Institutionu i u jednom trenutku skočio na pozornicu i počeo bjesomučno udarati Rushdieja po tijelu i glavi.

Kasnije se ispostavilo da je imao nekakvo hladno oružje u ruci, ali policija nije još objavila detalje o oružju. Ljudi u publici su u šoku vrištali.

Rushdie je svjetsku slavu stekao početkom 80-ih zahvaljujući svojim sjajnim romanima, ''Djeca ponoći'' i ''Sram'', ali interes šire javnosti dobio je nakon romana "Sotonski stihovi".

Objavljen 1988. godine, njegov kontroverzni roman je izazvao lavinu negativnih reakcija u muslimanskim državama jer su mnogi vjernici određene djelove knjige protumačili kao otvoreni napad na islam i proroka Muhameda.

Ubrzo nakon što je objavljen, roman je zabranjen u nekoliko država, među kojima su bile Indija, Bangladeš i Južnoafrička Republika...

Najdalje je otišao Iran i njegov tadašnji čelnik, lider islamske revolucije, ajatolah Homeini koji je fetvom, legitimnom pravnom odlukom, pozvao na ubojstvo Rushdieja.

Homeinijeva odluka smatra se važećom i nakon njegove smrti. U međuvremenu bogata iranska religiozna organizacija ponudila je 2,7 milijuna dolara nagrade svakome tko izvede fetvu i 2012. godine povećala je iznos na 3,3 milijuna dolara za onoga tko ubije Rushdieja.

Kopirati
Drag cursor here to close