Usvojili amandmane

Britanski zastupnici protiv Brexita bez sporazuma

Britanska premijerka Theresa May je istaknula da je parlament te zemlje na ovaj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići.
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2019. u 08:10 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski zastupnici su usvojili amandmane kojim odbacuju mogućnost da Velika Britanija izađe iz Europske unije bez sporazuma.

Osim toga, s 317 glasova za i 301 protiv usvojen je amandman kojim se zahtjeva alternativa irskom zaštitnom mehanizmu, poznatijem kao ''backstopu''.

Time je jasno odbačena ideja da London napusti EU bez sporazuma o povlačenju iz ovog bloka.

Britanska premijerka Theresa May je istaknula da je parlament te zemlje na ovaj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići.

Prije toga je pozvala parlament da Bruxellesu pošalje poruku da će podržati sporazum o izlasku iz Europske unije ako se tvrda granica na irskom otoku zamijeni alternativnim rješenjem.

Glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća poručio je da je ''backstop'' ipak dio dogovorenog Sporazuma Velike Britanije i Europske unije te da ne postoji mogućnost novih pregovora o Brexitu.

Britanski parlament je na prošlotjednom glasovanju, na osnovu 432 glasa protiv i 202 za, odbacio sporazum o Brexitu, koji je britanska premijerka Theresa May u studenome postigla s predstavnicima EU.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, Velika Britanija će 29. ožujka službeno napustiti EU. Na referendumu održanom 23. lipnja 2016. većina Britanaca glasovala je za izlazak iz Unije.

Kopirati
Drag cursor here to close