Mnogi mogu odahnuti

Europski parlament predlaže bezvizni režim za Britance nakon Brexita

Izuzeće od viza u EU pokriva kratka putovanja do tri mjeseca, i trenutno šezdesetak zemalja u svijetu uživa benefite od tog sustava, od Argentine do Japana i Ukrajine.
Vijesti / Svijet | 29. 01. 2019. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da komisija Europskog parlamenta predloži tijekom dana da se Britancima omogući bezvizni režim u EU nakon Brexita, bez obzira hoće li  serazlaz bloka s Britanijom odvijati bezbolno ili će postati štetni i nagli odlazak. 

Odluku komisije mora podržati parlament u punom sazivu sljedećeg mjeseca, a ostale institucije EU najvjerojatnije će podržati zahtjev za ublažavanjem viznog režima s Britanijom nakon Brexita, pod uslovom da London poduzme recipročne mjere. 

Parlamentarni prijedlog obuhvaća oba senarija - prvi, na osnovu koga bi premijerka Theresa May razbila blokade u svojoj zemlji i uspjela u nakani da sporazum koji je dogovorila s EU bude ratificiran u britanskom parlamentu, i drugi, da se postigne Brexit bez sporazuma.  

Prijedlog će također morati dobiti pristanak Europske komisije i Europskog vijeća - koje zastupa sve države članice unije. 

Izuzeće od viza u EU pokriva kratka putovanja do tri mjeseca, i trenutno šezdesetak zemalja u svijetu uživa benefite od tog sustava, od  Argentine do Japana i Ukrajine. 

Sustav je uglavnom namijenjen za poslovne ljude i ne pokriva pravo na rad u EU. 

Paralelni razgovori među državama članicama EU o dopuštanju Britancima da putuju blokom bez viza odgođeni su u prošlom tjednu, priopćili su diplomatski izvori, nakon što je Španjolska izrazila primjedbe oko Gibraltara, britanske teritorije na koju Madrid također polaže pretenzije. 

Spor između Madrida i Londona već je zaprijetio uništenjem procesa pregovora o Brexitu, ali je sporazum u posljednji čas sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom u studenom optvorio put za odobbrenje sporazuma o razlazu s Britanijom među svih 27 preostalih članica EU. 

Britanija se sada, ipak, bori da ratificira sporazum, dok bi se tijekom dana trebao održati niz glasovanja u Donjem domu parlamenta o alternativama ugroženom planu premijerke May, prenosi Reuters

Kopirati
Drag cursor here to close