Velika Britanija zaoštrava

May traži izmjene u Brexitu, EU odbacuje nove pregovore

Čelnici EU-a odbacili su bilo kakvo ponovno pregovaranje o Sporazumu o Brexitu, ali je May pozvala Parlament da podrži ponovno mjerenje granica.
Vijesti / Svijet | 29. 01. 2019. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Velike Britanije Theresa May pokušala je u utorak ''spasiti'' dogovor o Brexitu, ali je započela sukob s Europskom unijom obećavši da će preustrojiti Sporazum na kojem je pregovarala oko godinu i pol dana.

Pokušavajući iznaći rješenje zbog zastoja, May je pozvala zakonodavce da Europskoj uniji pošalju ''jasnu poruku'' da neće prihvatiti granice s Irskom koje su zajamčene u Sporazumu, odredbi koju su May i EU odobrili krajem prošle godine.

Proces Brexita postao je sve nadrealniji nakon što je Parlament Ujedinjenog Kraljevstva prije dva tjedna odbacio Sporazum.

Donji dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva u utorak je raspravljao o prijedlozima za sljedeće korake koje su podnijeli zakonodavci koji su se zalagali za Brexit i proeuropski parlament.

Čelnici EU-a odbacili su bilo kakvo ponovno pregovaranje o Sporazumu o Brexitu, ali je May pozvala Parlament da podrži ponovno mjerenje granica.

''Danas imamo priliku pokazati Europskoj uniji što će biti potrebno da se postigne dogovor u Donjem domu, što je potrebno za izdizanje iznad zbunjenosti, podjele i neizvjesnosti koja visi nad nama'', kazala je May zakonodavcima, prenosi AP.

Granica je ključna za Sporazum, jer će nastati kopnena granica između Velike Britanije i EU nakon Brexita.

Kopirati
Drag cursor here to close