Nalog s vrha

Kraljica zamolila političare da prekinu svađe oko Brexita

Iako je koristila svoj uobičajeni konvencionalni rječnik, kraljičine izjave u kontekstu britanske krize signal su političarima da okončaju svađe koje su dovele petu svjetsku ekonomija na rub ponora.
Vijesti / Svijet | 25. 01. 2019. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljica Elizabeth uputila je delikatno intoniranu poruku britanskoj podijeljenoj političkoj eliti oko Brexita, tražeći od zastupnika da pronađu zajednički jezik i dane zanemare širu sliku u rješenju krize, prenosi Reuters. 

Dok sat odbrojava do 29. ožujka, datuma zakazanog za britansko napuštanje Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo u najdubljoj je političkoj krizi u pola stoljeća, boreći se  kako i kada da napusti europski projekt kome se pridružilo u 1973. 

Iako Elizabeth (92) nije eksplicitno spomenula Brexit u godišnjem govoru lokalnom ženskom institutu u Norfolku,  monarhinja je izjavila da se svaka generacija suočava s "novim izazovima i prilikama". 

''Dok tragamo za novim odgovorima u modernim vremenima, ja se zalažem za iskušane i provjerene recepte kao što je taj da pozitivno govorimo jedni o drugima i poštujemo različite stavove, da pronađemo zajednički jezik,  i da nikada ne gubimo iz vida širu sliku'', kazala je kraljica.

Iako je koristila svoj uobičajeni konvencionalni rječnik, kraljičine izjave u kontekstu britanske krize signal su političarima da okončaju svađe koje su dovele petu svjetsku ekonomija na rub ponora. 

Buckinghamska palata odbila je komentirati kraljičin govor, iako su britanski mediji bili jasni prema značaju njenih komentara. U naslovnici Timesa piše: "Okončajte svađe oko Brexita, kraljica upozorila političare". 

Kao šef države, kraljica ostaje neutralna prema politici u javnim izjavama i nema pravo glasa, iako je uoči škotskog referenduma o nezavisnosti uputila delikatno intoniran apel Škotima da pažljivo promisle o svojoj budućnosti, podsjeća britanska novinska agencija. 

Hammond pozdravio kraljičine komentare o Brexitu: Golema mudrost u tim riječima

Britanski ministar financija Philip Hammond pozdravio je komentare kraljice Elizabeth o debati oko Brexita, rekavši kako je "golema mudrost" u apelu monarhinje da se pronađe zajednički jezik.

''Golema je mudrost u tim riječima, i ja ne mislim da će bilo tko biti iznenađen da čuje kraljicu kako se zalaže za stav da u svim kontroverznim pitanjima trebamo tražiti kompromis, trebamo tražiti zajednički jezik i put naprijed'', izjavio je Hammond za BBC Radio. 

''To je ono što mi zapravo radimo u našoj zemlji. To je način na koji rješavamo probleme u ovoj zemlji. Naša je enormna snaga tijekom stoljeća da smo bili u stanju pronaći kompromise i okupiti zemlju u zajedništvu'', kazao je britanski ministar, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close