Brza i nepristrana istraga

Blinken poziva na brzu istragu o izraelskom napadu na humanitarne radnike

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priznao je u utorak da je "nenamjeran" izraelski zračni napad ubio "nevine ljude" u Gazi nakon što je bombardirano sedam radnika World Central Kitchen.
Vijesti / Svijet | 02. 04. 2024. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su pozvale na brzu i neovisnu istragu izraelskog napada u kojem je 1. travnja ubijeno sedam članova osoblja američke dobrotvorne organizacije World Central Kitchen u Pojasu Gaze i pozvale Izrael da učini više da zaštiti živote civila.

"Žrtve jučerašnjeg napada pridružuju se rekordnom broju humanitarnih radnika ubijenih u ovom sukobu", rekao je državni tajnik Antony Blinken na konferenciji za novinare u Parizu u utorak. "Pozivamo na brzu, temeljitu i nepristranu istragu kako bismo shvatili što se točno dogodilo", rekao je on zajedno sa svojim francuskim kolegom Stéphaneom Séjournéom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priznao je u utorak da je "nenamjeran" izraelski zračni napad ubio "nevine ljude" u Gazi nakon što je bombardirano sedam radnika World Central Kitchen.

Organizacija za pomoć je saopćila da su među mrtvima bili državljani Australije, Poljske i Britanije, prenosi Politico.

Blinken je u Parizu na početku četverodnevne europske turneje koja će ga također odvesti u Brisel i Luven u Belgiji, gdje će se pridružiti sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a i EU-SAD Samitu Vijeća za trgovinu i tehnologiju.

Blinkenova posjeta Europi također je uslijedila nakon navodnog izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku u ponedjeljak, u kojem je ubijeno nekoliko visokih zapovjednika. Ovaj potez se smatra eskalacijom izraelskog rata protiv njegovih regionalnih neprijatelja.

I Blinken i Séjourné su se uzdržali od pripisivanja odgovornosti za taj napad. Séjourné je rekao da Francuska radi na "sprječavanju regionalne eskalacije" i da "odgovornost za nemire u potpunosti leži" na "regionalnim akterima" koji nastoje produžiti sukob protiv Izraela.

Kopirati
Drag cursor here to close