Službeno

Izrael zabranio Al Jazeeru

Ističući da kanal više neće moći emitirati u Izraelu, Netanyahu je rekao: "Namjeravam poduzeti hitne mjere u skladu s novim zakonom kako bih zaustavio aktivnosti kanala."
Vijesti / Svijet | 01. 04. 2024. u 21:01 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski parlament odobrio je u drugom i trećem glasovanju prijedlog zakona kojim se katarskoj televiziji Al Jazeera onemogućava emitiranje u Izrael, javlja Anadolu.

Izraelski parlament je na današnjoj sjednici u drugom i trećem krrugu glasovanja prihvatio prijedlog zakona, javno nazvan "Zakon o Al Jazeeri", koji "vladi daje ovlast za zatvaranje stranih medijskih organizacija na temelju toga što štete nacionalnoj sigurnosti Izraela".

U svojoj objavi na platformi društvenih medija X, premijer Benjamin Netanyahu ustvrdio je da je Al Jazeera naštetila izraelskoj sigurnosti, aktivno sudjelovala u napadima 7. listopada i koristila provokativni jezik protiv izraelskih vojnika.

Ističući da kanal više neće moći emitirati u Izraelu, Netanyahu je rekao: "Namjeravam poduzeti hitne mjere u skladu s novim zakonom kako bih zaustavio aktivnosti kanala."

Netanyahu je izjavio da pozdravlja prijedlog zakona koji su podržali izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi i članovi parlamentarne komisije na čelu s Ofirom Katzom i koji je odobren u parlamentu.

Navodi se da je prijedlog zakona, za koji Netanyahu već dugo želi da bude odobren, uveden s ciljem "zaustavljanja emitiranja Al Jazeere u Izraelu", naročito došao do izražaja tijekom izraelskih napada na Gazu.

Nacrt zakona daje ministru komunikacija ovlast da ukloni "medijski organ" s platformi za emitiranje "na temelju toga što šteti nacionalnoj sigurnosti", zatvori njegove urede u Izraelu, zaplijeni njegovu opremu i blokira pristup web-stranicama.

U vijestima izraelske državne televizije KAN od 20. listopada  2023. objavljeno je da je izraelska vlada odobrila propise koji dopuštaju zatvaranje televizijskih kanala koji "predstavljaju prijetnju državnoj sigurnosti", te je navedeno da je u skladu s odlukom bilo je moguće zatvoriti urede Al Jazeere u Izraelu i zaplijeniti njihovu opremu.

Izraelski ministri odobrili su prijedlog zakona, u medijima poznat kao "Al Jazeerin prijedlog", 12. veljače, a parlament je isti dan dao prvu suglasnost na zakon u prvom čitanju.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi objavio je 21. veljače da su dovršeni potrebni postupci za sprečavanje emitiranja Al Jazeere.

Kopirati
Drag cursor here to close