18 milijardi dolara

SAD se sprema prodati Izraelu novo oružje

Neki senatori željeli su da se zaustavi prodaja oružja Izraelu i napisali su pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu, tražeći istragu o tome kako je američko oružje korišteno u Gazi.
Vijesti / Svijet | 02. 04. 2024. u 08:41 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka administracija sprema se Izraelu prodati 50 borbenih aviona F-15 u vrijednosti od 18 milijardi dolara.

U vijestima objavljenim na američkom kanalu CNN, a na osnovu neimenovanih dužnosnika administracije američkog predsjednika Joea Bidena, istaknuto je da su blizu nove prodaje oružja Izraelu.

Senatori pisali Bidenu

U vijestima se navodi da je održano mnogo sastanaka između Bidenove administracije i Kongresa u vezi s ratnim avionima, koje je Izrael prvi put tražio da kupi u siječnju 2023. godine, a neslužbeno proces je završen.

Priopćeno je da se očekuje da će službeno obavještenje o prodaji, za koju je 30. siječnja dao zeleno svjetlo Michael McCaul, predsjedatelj Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, uskoro iz Bidenove administracije biti poslano Kongresu.

Sada će se vidjeti kako će demokratski senatori i zastupnici koji kritiziraju bezuvjetnu podršku Izraelu reagirato tijekom 15-dnevnog perioda evaluacije u Kongresu u vezi s ovom prodajom oružja.

Neki senatori željeli su da se zaustavi prodaja oružja Izraelu i napisali su pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu, tražeći istragu o tome kako je američko oružje korišteno u Gazi.

Navedeno je da će Izrael nakon završetka procesa u Kongresu početi nabavku ratnih aviona F-15 najranije 2029. godine, a Tel Aviv će kupovati i vođene rakete od Washingtona.

U skladu sa zakonom

Odgovarajući na pitanje novinara Anadolu o ovoj temi, američki State Department je naveo da nisu ocjenjivali tekuće procese prodaje oružja, ali je, kao i drugim državama, prodaja oružja Izraelu obavljena u skladu sa utvrđenim zakonskim procedurama.

U vijestima u petak, na osnovu neimenovanih dužnosnika Pentagona i State Departmenta, američki list "Washington Post" naveo je da je Bidenova administracija nedavno odobrila nove isporuke oružja Izraelu.

Objavljeno je da je američka administracija, bez otkrivanja javnosti, odobrila prodaju 25 aviona F-35 i avionskih motora Izraelu, koji nastavlja svoje napade u Gazi, kao i druge vrste bombi.

Navodi se da su bombe MK84 koje je Izrael koristio u bombardovanju Pojasa Gaze, a koje su i u planiranoj nabavci, težine oko 900 kilograma i čine razornu štetu, odigrale veliku ulogu u ubijanju civila.

Kopirati
Drag cursor here to close