Prijedlog zakona

Amerika: Sankcije Putinu ako napadne Ukrajinu

Predviđa i 500 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, što je više nego dvostruko više nego što je Bidenova administracija dala Kijevu prošle godine.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2022. u 20:38 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki američki senatori iz redova Demokratske stranke predstavili su u srijedu novi prijedlog zakona koji predviđa sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina ako napadne Ukrajinu te financijsku pomoć Kijevu, prenosi Hina.

Zakon pod nazivom "Obrana suvereniteta Ukrajine" predviđa sankcije protiv Putina, premijera Mihaila Mišustina, visokih vojnih dužnosnika i više ruskih entiteta u bankarskom sektoru u slučaju "invazije" i "eskalacije neprijateljstava".

Predviđa i 500 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, što je više nego dvostruko više nego što je Bidenova administracija dala Kijevu prošle godine.

Situacija oko Ukrajine napeta je zadnjih mjeseci. Washington i europski saveznici Kijeva optužuju Rusiju da je razmjestila velike vojne snage u blizini ukrajinske granice planirajući invaziju.

"Ovaj zakon jasno pokazuje da američki Senat neće prekriženih ruku promatrati prijetnju nove ruske invazije Ukrajine", rekao je Bob Menendez, utjecajni demokratski predsjednik senatskog Odbora za vanjske poslove, po priopćenju.

Tekst poziva također SAD da "razmotri sve raspoložive i primjerene mjere" kako bi se osiguralo da plinovod Sjeverni tok 2, koji smatraju "instrumentom za zlonamjerni utjecaj Ruske Federacije", ne proradi.

Prijedlog zakona ima potporu već 25 demokratskih senatora, uključujući njihovog vođu Chucka Schumera te Bijele kuće.

Zakon "bi bio težak udarac za rusko gospodarstvo", naglasila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Emily Horne, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close