Odlučno

Moskva "nema pravo glasa" kad je riječ o ulasku Ukrajine u NATO

“Zapad neće pristati da da Rusiji ‘pravna jamstva’ da se Savez neće širiti na istok jer bi to bio njegov strateški neuspjeh”.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2022. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija "nema pravo glasa" kad je riječ o mogućem pristupanju Ukrajine NATO-u, rekao je u utorak ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba, referirajući se na zahtjev Moskve da joj NATO zajamči da se neće širiti.

“Rusija nema pravo glasa kad je riječ o pristupanju Ukrajine NATO-u”, rekao je Kuleba za portal RBC-Ukrajina, uoči sastanka NATO-Rusija u Bruxellesu.

“Zapad neće pristati da da Rusiji ‘pravna jamstva’ da se Savez neće širiti na istok jer bi to bio njegov strateški neuspjeh”, rekao je, prenosi Hina.

Optužio je Rusiju da je inicirala pregovore kako bi “maksimalno povećala uloge, istaknuvši zahtjeve koji su od početka neprihvatljivi”.

Optužena da priprema napad na Ukrajinu, Moskva odgovara da je kod ukrajinske granice rasporedila velike vojne snage zbog sve veće i neprijateljske prisutnosti NATO-a u područjima koja Moskva smatra ruskim zonama utjecaja.

Amerikanci i Europljani spremni su razgovarati s Rusima kako bi se pronašlo rješenje za izlazak iz napete situacije i izbjegao novi oružani sukob.

Za Ukrajinu, bilo kakvi razgovori o “sigurnosnim jamstvima u euroatlantskom prostoru moraju početi ruskom deeskalacijom sigurnosne situacije u blizini ukrajinske granice”, naglasio je Kuleba.

“Sigurnost euroatlantskog prostora nemoguća je dok je Ukrajina u opasnosti”, dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close