Upozoravanje

Amerika i Rusija: tko brani, tko napada?

Ruski veleposlanik podsjetio je da SAD, zajedno s Rusijom, snose posebnu odgovornost za međunarodni mir i sigurnost, kao što je to navedeno u Povelji UN-a.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2022. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski veleposlanik u SAD Anatolij Antonov pozvao je Washington da odustane od agresivne retorike međunarodnog proširivanja i da skloni svoje vojne potencijale dalje od ruskih granica.

Naglasio je kako se Rusija nema gdje povući, te da se NATO "prikrao" ruskim granicama i pokušava dominirati ne samo na kopnu, već i na moru i u zraku, objavila je agencija TASS.

"Nećemo dozvoliti razvoj događaja koji će ugroziti nezavisnost i suverenitet Ruske Federacije", poručio je Antonov.

Ruski veleposlanik, prenosi Srna, podsjetio je da SAD, zajedno s Rusijom, snose posebnu odgovornost za međunarodni mir i sigurnost, kao što je to navedeno u Povelji UN-a.

"Vrijeme je da se odustane od agresivne retorike proširenja u inozemstvu i da se razmisli o tome kako će buduće generacije živjeti zajedno. Kako bi se to učinilo, potrebno je da se uradi vrlo malo – da se poštuje susjed i da se sklone vojni potencijali dalje od ruskih granica", rekao je Antonov.

Zamjenica državnog tajnika SAD-a, Victoria Nuland, rekla je pa kako ''NATO ne predstavlja prijetnju Rusiji, osim ako je Alijansa pod prijetnjom''. Naglasila je kako je NATO "obrambeni savez", čija je jedina svrha da brani svoje članice.

"NATO ne predstavlja prijetnju ni Rusiji, osim ako Rusija odluči da bude prijetnja Alijansi", rekla je Nuland na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Istaknula je kako je "najbolja opcija" vraćanje stabilnosti i sigurnosti za Ukrajinu, Europu i Rusiju.

Poručila je kako bi bilo kakve financijske mjere i ograničenja izvoza, koje bi SAD i saveznici mogli uvesti ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, mogle da imaju "bolan utjecaj na Moskvu", javio je Sputnik.

"Veoma smo sigurni u konsultacije koje održavamo sa saveznicima i partnerima. Radimo na tome već oko dva i pol mjeseca, na svim razinama – od predsjednika do nižih razina vlasti", naglasila je Nuland.

Kopirati
Drag cursor here to close