Uspostavljen kontakt

Američki dokumenti otkrili: Wagnerovci pokušali kupiti oružje od članice NATO-a

Dokument pokazuje da je Wagner spreman uložiti financijska sredstva kako bi dodatno ojačao svoje sposobnosti.
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2023. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerljivi američki obavještajni dokument sugerira da je privatna vojna kompanija Wagner pokušala kupiti oružje i vojnu opremu od Turske, zemlje koja je članica NATO-a, piše CNN. Dokument pokazuje da je Wagner spreman uložiti financijska sredstva kako bi dodatno ojačao svoje sposobnosti.

Turska se kao članica NATO-a smatra partnerom SAD-a i drugim zemljama koje pružaju izravnu vojnu potporu Ukrajini te je javno izrazila protivljenje ruskoj invaziji. U Turskoj se također nalazi glavna američka vojna baza u kojoj se skladišti nuklearno oružje te služi kao dodatno upozorenje za odvraćanje ruske agresije protiv članica NATO-a.

Prema izvješću američkih obavještajnih službi citiranom u dokumentu, osoblje Wagnera sastalo se s "turskim kontaktima" početkom veljače s namjerom "kupnje oružja i opreme iz Turske" koje bi zatim mogli koristiti Wagnerovi plaćenici koji se bore uz ruske snage u Ukrajini.

Planirali su koristiti tursko oružje i u Maliju

Nejasno je tko su bili ti "kontakti" i je li turska vlada znala za sastanke. Ne postoje dokazi kako je postignut napredak u dogovoru oko prodaje oružja vagnerovcima. Ipak, mogućnost da NATO saveznik prodaje oružje ruskim plaćeničkim snagama vjerojatno bi izazvala ozbiljnu zabrinutost u Washingtonu i zakomplicirala odnos Ankare s drugim članicama NATO-a.

Dokument koji je objavljen pod naslovom "Mali, Rusija, Turska: Wagner traži oružje od Ankare" otkriva pojedinosti sastanaka u veljači i sugerira kako ovo nije bio prvi ovakav pokušaj vagnerovaca da se naoružaju. Navodi se da je Wagner također planirao koristiti oružje i opremu iz Turske u Maliju, afričkoj zemlji u kojoj vagnerovci djeluju.

Dodatno, u dokumentu se tvrdi da paravojna skupina planira nastaviti regrutirati zatvorenike iz ruskih zatvora. CNN nije neovisno potvrdio vjerodostojnost dokumenta, ali su američki dužnosnici naznačili da je većina podataka koji su procurili autentična.

Turska vlada je zadržala bliske veze s Moskvom

Glasnogovornik State Departmenta naglasio je da ministarstvo obrane i obavještajna zajednica aktivno pregledavaju i procjenjuju valjanost dokumenata, dodajući kako "nisu u poziciji potvrditi ili komentirati bilo koju konkretnu informaciju koju oni sadrže".

Američki dužnosnici se već dugo suočavaju s kompliciranom stvarnošću jedinstvenog odnosa Turske s Moskvom, unatoč tome što se radi o vojnom savezu kojem je cilj zaštititi pogranične nacije od potencijalne prijetnje ruske ekspanzije. Iako je turska vlada izrazila protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu, za razliku od mnogih NATO članica zadržala je bliske veze s vladom u Moskvi.

Povremeno je turska vlada koristila te veze kako bi pokušala natjerati rusku vladu da okonča rat. Tako se prošlog tjedna turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavasoglu sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Ankari. Turska vlada bila je jedan od posrednika u dogovoru koji je omogućio siguran tranzit ukrajinskog žita kroz Crno more bez ruske prijetnje.

Erdogan se sastao sa Zelenskim i Putinom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije se pozicionirao kao posrednik u sukobu Rusije i Ukrajine. Tako je u siječnju održao odvojene razgovore s Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Poručio je Zelenskom kako je Turska spremna preuzeti ulogu posrednika za trajni mir između zemalja te da bi mogla olakšati diplomatske napore u vezi s nuklearnom elektranom Zaporižja.

U razgovoru s Putinom, Erdogan je rekao da pozive na mir i pregovore treba poduprijeti jednostranom objavom primirja i vizijom "poštenog rješenja". Putin je odgovorio da je Moskva otvorena za "ozbiljan dijalog", ali i da Kijev mora prihvatiti "nove teritorijalne realnosti", naveli su tada u priopćenju iz Kremlja.

Dokumenti Pentagona sugeriraju da su se predstavnici Wagnera sastali sa svojim turskim kontaktima samo mjesec dana nakon Erdoganovih razgovora s Putinom i Zelenskim.

Turske tvrtke su pomagale Bjelorusiji da izbjegne sankcije

Ravnatelj CIA-e Bill Burns rekao je u utorak da njegova obavještajna agencija procjenjuje da Putin "nije ozbiljan u vezi s pregovorima u ovoj fazi" rata u Ukrajini i da će "ukrajinski napredak na bojnom polju najvjerojatnije oblikovati izglede za okončanje" sukoba koji je u tijeku.

Drugi dokument do kojeg je došao CNN otkriva kako su turske tvrtke pomagale Bjelorusiji, još jednom ključnom Putinovom savezniku, da izbjegne sankcije.

SAD je pokušao suzbiti takve pokušaje izbjegavanja sankcija, čak i od tvrtki sa sjedištem u zemljama koje su američke saveznice. Jučer je američko ministarstvo financija uvelo sankcije dvjema turskim tvrtkama za koje je reklo da podupiru ruski vojnoindustrijski kompleks prkoseći postojećim sankcijama.

Kopirati
Drag cursor here to close