Curenje

Tajni dokumenti otkrivaju strane specijalce u Ukrajini i zastoj u ratovanju

Kako navodi britanski javni servis, nije precizirano gdje su oni stacionirani i kakve zadatke obavljaju.  
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2023. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro 100 pripadnika specijalnih jedinica država NATO-a prisutno je početkom ove godine na teritoriji Ukrajine, navodi se u jednom od desetina povjerljivih američkih dokumenata koji su procurili na internetu, tvrdi BBC.

Osjetljive pojedinosti

Procurjeli obavještajni dokumenti, od kojih su neki označeni kao "strogo povjerljivo", daju detaljnu sliku sukoba u Ukrajini, uključujući osjetljive pojedinosti ukrajinskih priprema za proljetnu kontraofenzivu.

Prema dokumentu od 23. ožujka, Britanija ima najveći kontingent specijalnih snaga u Ukrajini (50), a za njom su Letonija (17), Francuska (15), SAD (14) i Nizozemska (1), prenosi BBC.

Kako navodi britanski javni servis, nije precizirano gdje su oni stacionirani i kakve zadatke obavljaju.  

U skladu sa svojom standardnom politikom o takvim pitanjima, britansko ministarstvo obrane nije komentiralo ove izvještaje.

Netočnost?

U priopćenju od utorka, međutim, navelo je da curenje navodnih povjerljivih informacija pokazuje ono što je nazvalo "visokim nivoom netočnosti" i naglasilo da bi potencijalni korisnici trebali biti oprezni u prihvaćanju tvrdnji "koje imaju potencijal za širenje dezinformacija".

Britanske specijalne snage se sastoje od nekoliko elitnih vojnih jedinica s različitim oblastima stručnosti i smatraju se među najsposobnijima na svijetu.

Britanska vlada ima politiku da ne komentira svoje specijalne snage, za razliku od drugih zemalja, uključujući SAD, navodi BBC.

Američki ministar obrane Lloyd Austin obznanio je u utorak da će SAD istražiti nedavno navodno curenje povjerljivih dokumenata i da će "prevrnuti svaki kamen" dok se ne utvrdi njegov izvor i obujam.

Zastoj u ratu

CNN je pak objavio kako tajni dokumenti pokazuju pesimistički američki pogled na ratno stanje u Ukrajini, ukazuju na ukrajinske probleme s naoružanjem i protuzračnom obranom i predviđaju da će u narednim mjesecima doći do zastoja u ratu.

Dokumenti, koji izgleda da datiraju iz veljače i ožujka, detaljno govore o vojnim nedostacima Ukrajine.

Nekoliko povjerljivih dokumenata upozorava da će ukrajinska protuzračna obrana srednjeg dometa za zaštitu trupa na liniji fronta biti "potpuno iscrpljena do 23. svibnja", sugerirajući da bi Rusija uskoro mogla imati zračnu nadmoć i da bi Ukrajina mogla izgubiti sposobnost prikupljanja kopnenih snaga u kontraofenzivi, prenosi Tanjug.

Brifing za Pentagon

Dokumenti također ističu probleme s ruskom vojnom ofanzivom, predviđajući da će rezultat biti zastoj između dvije strane u doglednoj budućnosti.

"Žestoka ruska kampanja iscrpljivanja u regiji Donbasa vjerojatno ide u ćorsokak, osujećujući cilj Moskve da ove godine zauzme cijelu regiju", navodi se u jednom od povjerljivih dokumenata.

Dužnosnici upoznati sa situacijom rekli su za CNN da se čini da su dokumenti dio dnevnog obavještajnog brifinga pripremljenog za visoke lidere Pentagona.

U dokumentu, označenom kao "strogo povjerljivo", na koji se poziva Washington Post, navodi se da se Kijev suočava sa značajnim "nedostacima stvaranja snaga i održavanja" i da će stoga vjerojatno ostvariti samo "skromne teritorijalne dobitke".

Dokument je snimka situacije s početka veljače i nejasno je koliko je Ukrajina, uz podršku država članica NATO-a, uspjela nadoknaditi nedostatke od tada.

Nove brigade

Drugi dokument od 23. veljače, u koji je Guardian imao uvid, opisuje napredak izgradnje 12 „borbeno vjerodostojnih“ novih brigada za vođenje kontraofenzive, opremljenih sa 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih tipova.

Tri brigade trebale su formirati sami Ukrajinci, dok je preostalih devet trebalo biti formirano uz pomoć SAD, saveznika i partnera. Planirane brigade bile su daleko od spremnosti u vreme izrade dokumenata, a pet je tek trebalo da započne obuku. Šest brigada je imalo polovinu ili manje opreme koja im je bila potrebna.   

Kopirati
Drag cursor here to close