Discord

Otkriveno tko je izbacio američke tajne dokumente?

"On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma", rekao je jedan od članova...
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2023. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osoba koja je odgovorna za objavljivanje povjerljivih američkih dokumenta, zbog čega je pokrenuta istraga o nacionalnoj sigurnosti, je 20-godišnji zaljubljenik u oružje, koji je radio u vojnoj bazi, izvijestio je Washington Post pozivajući se na članove društvene mreže Discord.

Prema pisanju američkog lista, ta osoba je podijelila povjerljive informacije na toj platformi za razmjenu poruka u grupi s oko dvadesetak muškaraca koji dijele ''zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu'', prenosi Reuters.

Washington Post je svoj izvještaj, u kojem nije imenovao tu osobu, zasnovao na razgovoru s dva člana grupe na Discordu, a britanska agencija navodi da nije mogla neovisno provjeriti iznesene detalje, piše Tanjug.

Osoba se, prema svjedočenjima predstavljala na mreži kao "pripadnik stare škole", dok je jedan od izvora Washington Posta opisao kao nekoga tko je u ranim ili srednjim 20-im godinama, a koji je bio uzor ostalim članovima grupe.

"On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma", rekao je jedan od članova, koji ima manje od 18 godina i govorio je pod uvjetom anonimnosti, uz dozvolu majke, objavio je Washington Post.

Discord je u svojem priopćenju naveo da surađuje američkim vlastima, nakon što je Ministarstvo pravde SAD pokrenulo formalnu krivičnu istragu prošlog tjedna.

Pentagon, koji je pokrenuo slučaj, trenutno procjenjuje štetu koja je nanesena možda najštetnijim objavljivanjem povjerljivih američkih informacija posljednjih godina, navodi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close