Curenje tajni

Novi tajni dokumenti otkrivaju 4 scenarija za Ukrajinu

Dokument je označen kao "Relido", što ukazuje da odluku o objavljivanju informacija, a primjer stranim partnerima, donose određeni visoki dužnosnici.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2023. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajni obavještajni dokument do kojeg je došao The New York Times, a koji je bio među onima koji su procurili ove godine, opisuju četiri moguća scenarija o okončanju sukoba Ukrajine.

Hipotetički scenariji uključuju smrt predsjednika Rusije Vladimira Putina, kao i predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, smjenu rukovodstva u Oružanim snagama Rusije i ukrajinski udar na Kremlj.

Jedna godina

U dokumentu se navodi da će rat najvjerojatnije biti dugotrajan, kao i da bi svaki "vaild card" scenarij potencijalno mogao dovesti do eskalacije u Ukrajini, dogovorenog okončanja sukoba ili da nema suštinskog utjecaja na putanju rata.

Kako navodi njujorški dnevnik, dokument koji sadrži moguće scenarije tipičan je produkt obavještajnih agencija, osmišljen da pomogne vojnim časnicima i kreatorima politike da razmotre moguće ishode velikih događaja, u procjeni vlastitih mogućnosti.

Dokument je označen kao "Relido", što ukazuje da odluku o objavljivanju informacija, a primjer stranim partnerima, donose određeni visoki dužnosnici. Datiran je na 24. veljače, s oznakom "Jedna godina", što sugerira da je analiza provedena godinu dana od početka invazije.

Jedan od četiri hipotetička scenarija pokazuje što bi se moglo dogoditi ako Ukrajina udari na Kremlj. Identificiran je širok spektar potencijalnih implikacija.

Događaj bi mogao dovesti do eskalacije, pri čemu bi Putin razmotrio upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ili bi ga zabrinutost javnosti mogla navesti na pregovore o okončanju sukoba.

Udar na Moskvu

Bidenova administracija je posebno zabrinuta zbog mogućeg udara Ukrajine na Moskvu jer bi to moglo izazvati dramatičnu reakciju Rusije.

Opasnosti od ovakvog napada Ukrajine jedan su od razloga što Sjedinjene Države oklijevaju Kijevu osigurati rakete većeg dometa, navodi list.

Neke analize obavještajnih agencija procjenjuju najvjerojatnije posljedice određenog događaja, dok glavni dokument samo opisuje moguće scenarije bez procjena vjerojatnoće pojedinih ishoda.

Američki dužnosnici su odbili da kažu da li je dokument originalan, ali nisu osporili njegovu autentičnost. Dokument je sličan drugim dokumentima koje su izradili službenici Pentagona, čija je je autentičnost također potvrđena.

Američki dužnosnici su također upozorili da su procurili dokumenti datirani i da u mnogim slučajevima ne predstavljaju trenutne procjene raznih obavještajnih agencija.

Rusko gorivo u Africi

Drugi strogo povjerljivi dokument do kojeg je došao Times uključuje detalje o pregovorima o cijenama ruskog goriva u Africi.

Prema dokumentu od 17. veljače, vlasti Malija su u to vrijeme bile nezadovoljne cijenama goriva i nastavile su pregovore s ruskim ministarstvom energetike i predstavnicima Afričke politologije, entiteta povezanog s privatnom vojnom kompanijom Wagner.

Kopirati
Drag cursor here to close