Od 2002. do danas

Njemačka Turskoj prodala 522 milijuna eura vrijedno oružje

Takva prodaja kontroverzna je zbog trenutnih sporova između dviju članica NATO-a, Grčke i Turske oko istraživanja prirodnog plina u istočnom Sredozemlju.
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2020. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je od 2002. odobrila prodaju oružja Turskoj u vrijednosti 522 milijuna eura, pokazao je odgovor ministarstva gospodarstva na zastupničko pitanje Ljevice.

Pročitajte još

Prodana roba mogla se iskoristiti za izgradnju i naoružavanje ratnih plovila, pokazuju dokumenti. Prema tim informacijama gotovo 128,8 milijuna eura robe išlo je za podmornice, piše Hina.

Takva prodaja kontroverzna je zbog trenutnih sporova između dviju članica NATO-a, Grčke i Turske oko istraživanja prirodnog plina u istočnom Sredozemlju. Njemačka savezna vlada dosad je sprečava izvoz samo onog oružja Turskoj koje bi se moglo koristiti u ratu u Siriji. Prodaja za mornaricu i dalje se odobrava, pa je grčka vlada pozvala Berlin da to prestane činiti.

''Grčka je pod prijetnjom njemačkog oružja u turskim rukama'', rekao je u nedjelju za novine Welt am Sonntag grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias.

Nemojte Turskoj dati nešto što može destabilizirati cijelo istočno Sredozemlje, dodao je Dendias, referirajući se na izgradnju šest podmornica, u čemu sudjeluje i njemačka tvrtka ThyssenKrupp.

Taj je projekt sve snažnije kritiziran zbog eskalacije sukoba na Mediteranu.

Kopirati
Drag cursor here to close