Slobo

14 godina od smrti Slobodana Miloševića

Vijesti / Svijet | 11. 03. 2020. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se navršilo 14 godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije i lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

Milošević je umro 2006. godine od infarkta u pritvoru Tribunala u Haagu, tijekom suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u ratovima tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, podsjeća Srna.

  / Slobodan Milošević

Pošto beogradske i državne vlasti Srbije nisu dale dozvole koje su tražili obitelj i visoki dužnosnici SPS-a da Milošević bude sahranjen u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu obiteljske kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Sahrani koja je protekla bez vjerskog obreda, nije prisustvovao nitko od članova najuže obitelji jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljna jamstva za svoju sigurnost.

Tijelo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haaga u Beograd 15. ožujka 2006. godine, a narednog dana kovčeg s tijelom je bio izložen u Muzeju "25. maj", u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje.

Tisuće ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana se više desetina tisuća pristalica Miloševića okupilo ispred Narodne skupštine u centru Beograda, gdje je na bini bio izložen kovčeg s njegovim tijelom.

Početak Miloševićeve dugogodišnje karijere vezuje sa govor 28. lipnja 1989. godine na Gazimestanu, na proslavi 600 godina Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milijun ljudi.

Video: Celi govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu 1989.

Milošević je na prvim višestranačkim izborima u Srbiji poslije Drugog svjetskog rata u prosincu 1989. godine izabran za predsjednika Srbije.

Na prijevremenim izborima u prosincu 1992. ponovo je izabran za predsjednika Srbije, a od 1997. godine do listopada 2000. godine bio je predsjednik SR Jugoslavije.

Njegova vladavina je završena je 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Poslije pobjede DOS-a na tim izborima 24. rujna 2000, ne želeći priznati poraz, Milošević je izazvao postizbornu krizu koja je zaprijetila građanskim ratom u Srbiji, ali je kriza okončana 5. listopada poslije masovnih prosvjeda građana širom Srbije.

Video: Slobodan Milošević rastura Haški sud

Milošević je uhićen 31. ožujka 2001. godine u Beogradu zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest mjeseci pošto je okončana njegova vladavina, a izručen Haaškom tribunalu 28. lipnja te godine, točno 12 godina poslije govora na Gazimestanu.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. veljače 2002. godine, a presudu nije dočekao.

Kopirati
Drag cursor here to close