Zločini u Konjicu

MUP RS-a podnio novi izvještaj protiv Zulfikara Ališpage za ratni zločin

Iz policije u Trebinju je priopćeno da su Ališpago i Halilović osumnjičeni da su 19. travnja 1993. godine planirali i napali mjesto Donje Selo na području Konjica, čime je izvršen progon stanovništva i uništena imovina.
Vijesti / Flash | 12. 11. 2019. u 14:48 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BIRN  / Suđenje Ališpagi i Haliloviću

Državnom tužiteljstvu je iz Policijske uprave Trebinje dostavljena dopuna izvještaja o počinjenom kaznenom djelu protiv Zulfikara Ališpage i Nezima Halilovića, osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima na području Konjica tijekom 1992. i 1993. godine.

Iz policije u Trebinju je priopćeno da su Ališpago i Halilović osumnjičeni da su 19. travnja 1993. godine planirali i napali mjesto Donje Selo na području Konjica, čime je izvršen progon stanovništva i uništena imovina.

Prema priopćenju, Ališpago je bio zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, dok je Halilović bio zapovjednik Četvrte lake muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

“Sve je za posljedicu imalo i ubojstvo četiri srpska civila i to Zorana Kuljanina, Neđa Golubovića, Obrena Ristića i Petra Vukosava”, navedeno je u policiji.

Kako je rečeno, Ališpago i Halilović zvani Muderis su osumnjičeni da su, kao odgovorni časnici ABiH, poticali i naređivali progon i zatvaranje osoba srpske i hrvatske nacionalnosti u logore u Čelebićima, Musali i Tarčinu, u kojima je bilo, u različitim intervalima, zatvoreno više od 2.000 osoba.

Tužiteljstvo BiH će nakon prijema izvještaja i provjera odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Ališpage i Halilovića.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi suđenje protiv Ališpage, koji je optužen da je propustio poduzeti mjere na kažnjavanju njemu potčinjenih vojnika zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja su počinjena u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno s još petoricom pripadnika ABiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je u ožujku 2014. razdvojen.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Memić, Hodžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zbog ubojstava hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini, dok su Salčin i Hakalović oslobođeni krivnje.

Kopirati
Drag cursor here to close