Prizivanje NATO-a

Zvizdić: Vojsku poslati u Brčko

Vijesti / Politika | 10. 07. 2023. u 14:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je danas Fenu da nema službenu informaciju da će se na summitu NATO-a koji sutra počinje u litvanskoj prijestolnici Vilnisu razgovarati o BiH, ali neki mediji su objavili takvu vijest i "volio bih da je ona točna i provjerena".

Poruka

''Siguran sam da bi najbolja poruka za BiH, ali i za mir i sigurnost cijelog regije bila da je NATO odlučio da u Brčko Distrikt pošalje svoje vojnike. Na taj način bi se trajno riješilo pitanje secesije, tema kojom (predsjednik RS Milorad) Dodik već jako dugo mrcvari sve nas u BiH'', kazao je Zvizdić.

Pročitajte još

Naime, čelnici NATO-a sastat će se u Vilniusu 11. i 12. srpnja kako bi raspravljali o širokom spektru tema, od podjela oko kandidature Ukrajine za članstvo i pristupanja Švedske do povećanja zaliha streljiva i pregleda prvih obrambenih planova u zadnjih nekoliko desetljeća.

Bit će to četvrti summit NATO-a od početka ruske invazije na Ukrajinu, dok je prvi održan virtualno 25. veljače 2022. godine, samo jedan dan nakon napada.

Podsjetimo, stranke Trojke optužile su prošlog petka Milorada Dodika za izravno kršenje Daytonskog sporazuma sugerirajući kako suradnja s njim u ovakvim okolnostima više nije moguća te da ga treba procesuirati i skloniti s političke pozornice.

Trojka poziva vojsku i kazne

Dodik je, naime, potpisao uredbu o stupanju na snagu spornih zakona donesenih u parlamentu Republike Srpske, unatoč činjenici da ih je visoki predstavnik Christian Schmidt obvezujućom odlukom poništio 1. srpnja.

"Novi potezi Milorada Dodika predstavljaju kršenje Daytonskog sporazuma, što je izravno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj  regiji", stoji u zajedničkoj izjavi tri stranke.

Pozvali su pravosudna tijela da reagiraju i procesuiraju Dodika jer je on svojim potpisom počinio kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika za što je propisana višegodišnja zatvorska kazna te zabrana političkog djelovanja.

Međunarodnoj su zajednici istodobno uputili poziv da podupre visokog prestavnika u korištenju tzv. bonskih ovlasti što je zapravo poziv na Dodkovu smjenu, a NATO da rasporedi svoje snage u BiH, posebice na području distrikta Brčko.

Zaključili su kako je vrijeme da svi shvate kako je Dodikov SNSD zapravo "partner Rusiji za rušenje mira u BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close