Pregled tjedna

Dodikjali ste!

I dok se Mostar vraća natezanju, Lana Pudar, kojoj Mostar maže oči bazenom, ponovno je na vrhu Europe. Klikće joj bez srama Grad, koji se izblamirao…
Kolumna / Pregled tjedna | 10. 07. 2023. u 08:36 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

3.7. – Ponedjeljak

Milorad Dodik i dalje prijeti, iz SDA mu poručuju – i to iz usta onih u čijim je biografijama nemoguće izguglati ratovanje – kako ne isključuju ni rat.

Dok se vladar Republike Srpske papagajski provlači kroz svaku krizu u državi, stranka Bakira Izetbegovića, koji se tješi da će ga uskoro primiti kum i turski predsjednik, spremna je uhvatiti se umjesto za slamku spasa za cijev puške kako bi zadržala privid svoje važnosti.

Dobro obaviješteni zapadni krugovi, kako su to prenijeli neki mediji, prvi put razmišljaju kako bi to Republika Srpska izgledala bez Milorada Dodika. Zažmirio je netko tamo u pravednom zapadu i zamislio. Jednako kako Dodik žmiri i zamišlja.

Hercegovačko-neretvanska županija dobila je novi rok za uspostavu vlasti. U kantonu uz Neretvu sve miruje. Rok se provukao kroz medije, oni koji slažu kockice za stolice ne vide potrebu da rade posao za kojeg cijede džepove naroda. Ne treba napominjati da nitko ne spominje i ne istražuje prijetnje smrću vezane uz formiranje vlasti.

I Federacija BiH ima rok – sedam godina za suzbiti siromaštvo.

4.7. – Utorak

Uslijedilo je mazanje očiju od dva milijuna. Federalni ministri odrekli su se u ovoj godini novih automobila. Sljedeće godine vjerojatno neće.

Nakon jezikove juhe, predsjednik HDZ-a BiH i američki veleposlanik sjeli su na pravu juhu i porazgovarali u Mostaru. Ne zna se o čemu. Dragan Čović kaže da je bilo konstruktivno. Konstruktivne su valjda bile i kritike zbog plinskih predznaka koje je Michael Murphy uputio lideru koji podmlađuje stranku osim u vrhu.

5.7. – Srijeda

Zastupnici, koji ne zastupaju narode nego sitne interese velikih ciljeva, bore se sa zastupanjem.

Gorući problemi u državi ne mogu se rješavati jer su godišnji odmori. Milorad Dodik se kao ljuti a koalicijski partneri na državnoj razini kažu kako nije problem da Dodika nose na leđima. Nitko ne vidi da većina u ovoj državi više nema leđa i da su svi pognuti do crne zemlje. Pa što uđe, uđe.

Nitko ne trza na vijest da nadležni i (ne)odgovorni kriju brojke oboljelih od raka uz Neretvu. Imamo mi valjda važnijih bolesti. Lijekova nemamo.

6.7. – Četvrtak

I dok Dodika nose na leđima, Dodik prijeti kako će svojim nositeljima blokirati europske milijune. Sve, valjda, ima svoju cijenu.

Federalni premijer Nermin Nikšić, kojem je drago što se neće kupovati automobili, poručio je građanima drugog entiteta da misle na svoju djecu. U Federaciji djece nema.

Federalni parlament, u kojem od početka ništa ne ide glatko i sve nalikuje cirkusu, zapeo je opet na imenovanjima. Nastavlja se praksa sjedenja bezveze i bezveznog sjedenja.

Čini se da je posjeta američkog veleposlanika Mostaru mnoge urazumila. Sjeli su tako mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, i mostarski muftija, Salem Dedović, pa je poručeno kako ''je gospodin muftija razumio sve procese''. Hoće li gospodin muftija predvoditi prosvjede protiv izgradnje zgrade kazališta i 133. put, ostaje da se vidi.

I dok se Mostar vraća natezanju, Lana Pudar, kojoj Mostar maže oči bazenom, ponovno je na vrhu Europe. Klikće joj bez srama Grad, koji se izblamirao s dodjelom stana mladoj plivačici a blamira se s bazenom svim budućim plivačima.

7.7. – Petak

Visoki predstavnik u BiH, kojeg jedna strana ne priznaje a druga ga poziva samo kad joj treba, najavio je kako bi mogao kazniti Milorada Dodika. Za lidera Republike Srpske i europski zastupnici traže sankcije, dižu se svi kako bi branili državu, a onda se primakne vikend i otvore se putevi prema obalama zagađenih bh rijeka i Jadranskog mora na čiju skupoću svi kukaju a svi mu se okreću.

Dodik ne čita što mu se piše. Država može pričekati da se skupi soli i boje.

(Po)javio se i Bakir Izetbegović koji tvrdi da nije do njega.

Košarica je prošlog mjeseca bila teška 3.000 KM. Nije do košarice.

8.7. – Subota

Sirena iz grada u kojem je bazen sinonim za znojno ljuljanje uz cajke, ponovno osvaja medalje. Lana Pudar u Beogradu je osvojila još jedno zlato. Crvena boja još nikako da izbije na mostarske obraze.

Amerika je, kažu, ozbiljno uznemirena jer je Dodik Putinov igrač. Što je s ostalim momcima na klupi?

9.7. – Nedjelja

Nastavlja se ping-pong krivnje za novo raspadanje BiH. svi tvrde da znaju krivca, nitko ne spominje rješenja.

Lana Pudar osvojila je u Beogradu treće zlato. Njezin klub proziva Mostar. Mostar proziva i donator građevinskog materijala. Doduše tiho. Nema patriota i mislioca na budućnost pa da se okupe u prosvjedu za jednu gradnju.

Ljutiti građani BiH trube na granicama jer je gužva pri povratku s mora. Posebni smo. Ne trubimo kad odlazimo.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close