Još jedna šansa

Čović: Ako se izbori raspišu bez dogovora o izmjenama - ostat ću smiren

Čović je ponovio kako stranke okupljene oko HNS-a i dalje smatraju da ne postoje formalno-pravni uvjeti za raspisivanje izbora.
Vijesti / Politika | 22. 04. 2022. u 16:33 Bljesak/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sazvao je žurnu sjednicu toga tijela koja će se održati 26. travnja, a na kojoj će se naći HNS-ov prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Čović je kazao kako je time dana još jedna šansa da se, prije nego se raspišu opći izbori, postigne dogovor o provedbi presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Pojasnio je da se predložene Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, prije svega, odnose na popunjavanje Doma naroda i izbor članova Predsjedništva BiH.

Ako se izbori raspišu bez dogovora o izmjenama...

''Ja sam zakazao ovu sjednicu kao 33. zbog toga što smo imali komentare u medijima i najave oko Izbornog zakona i zakazivanja sjednice SIP-a, o kojemu mislimo što mislimo, kako će proglasiti aktivnosti na provedbi izborne kampanje i dan izbora. Naravno da smo imali raspravu oko izmjena Izbornog zakona, ali i oko samih izbora, a sve kolege su zajednički usuglasili stajalište, pa smo pokrenuli proceduru za hitnu sjednicu Doma naroda kojom želimo promijeniti Izborni zakon onim elementima kako bi riješili pitanje presude Ustavnog suda i dijela presude Suda u Strassbourgu, dominantno oko Predsjedništva i Doma naroda, tako da stvorimo ambijent u vremenu do 4.-5. svibnja, koji nam je stavljen kao datum pred nas, da možemo usvojiti izmjene Izbornog zakona u žurnoj proceduri pa da nema prepreka za organiziranje izbora, da imamo formalno-pravne uvjete. Raspravili smo elemente tog prijedloga, sjednica je zakazana za sljedeći utorak, 26. travnja, kako bi to bilo usvojeno, a ako to bude tako taj će materijal ići i na Zastupnički dom'', rekao je Čović.

Po njegovim riječima, na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a razgovaralo se i o tome što će biti poduzeto ako opći izbori budu raspisani, a dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH ne bude postignut.

''Neke kolege imaju već stav, a ja se zalažem da očuvamo zajedništvo, zbog naše malobrojnosti kao naroda i izloženosti zbog ustavne nejednakopravnosti. Dogovorili smo se da onog trenutka, kada SIP to uradi, sve stranke imaju unutar svojih tijela stav oko izbora, pa ćemo sjesti opet kao HNS i imati zajednički stav, odnosno donesemo najvrijednije odluke za naše ponašanje, kada ćemo imati jasan rokovnik i on se neće mijenjati u odnosu na one godine prije. Možemo biti na neki način još uvijek u vremenskoj dinamici da radimo stvari, jer dok mi pokušavamo riješiti stvari izbornog zakona, stranke u Sarajevu se bave izbornom kampanju uvelike, biraju člana Predsjedništva itd, ali mi vjerujemo da ne postoje formalno-pravna uporišta za održavanje izbora'', kazao je je predsjednik HNS-a, te dodao:

''Ostat ću smiren''

''Neke stranke iz Sarajeva su također dale prijedlog izmjena i dopuna zakona po skraćenoj proceduri, što znači da postoji faza amandmana nakon pet dana, tj. prvog čitanja, koje će biti 27. na Zastupničkom domu, a taj prijedlog je širok i obiman, a tiče se samo legitimiteta izbornog procesa, ali ne rješava problem koji se dotiče presuda Ustanovog suda BiH i Suda u Strassbourgu, pa smo danas oko toga zauzeli stav, i imat ćemo tu popravke, kako bi bili proaktivni, i to je osnova našeg današnjeg okupljanja, dakle ovo su sve prijedlozi HNS-a, tj. svih stranaka u HNS-u'', izjavio je.

Čović je rekao i da je po prirodi smiren, te i da će ostati smiren i ako se raspišu izbori, a ne postigne dogovor oko izmjena.

''Tako ću i nakon 5. svibnja biti smiren, ali imati veliku odgovornost na ono što radimo. Moramo u miru osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda, uvjeren sam da tu ima kapaciteta, i da se to može i mora ostvariti kroz smirenost. Nemamo mi lukus da lupamo šakama od stol i tražimo prava'', naveo je.

Mišljenja je i ako se  zadrži sadašnje ponašanje političkih aktera, ovo što oni predlažu ''bit će usvojeno na Domu naroda''. To je, kako kaže prvi čovjek HZD-a njegov ''osobni stav''.

Kampanja je počela

''To je rješenje i za političke probleme, kako kampanje, tako i izbora kao takvih, a ja vjerujem da je to način kako možemo iz ovoga izaći sa partnerima, a to su stranke iz Sarajeva, koje imaju svoje ponašanje kakve imaju, neki to i ne kriju kako bi ovladali članom Predsjedništva i Domom naroda'' rekao je Dragan Čović.

Istaknuo je i da je kampanja već počela.

''Neki vjeruju da vode kampanju time što će mi zabraniti obraćanje u Livnu, a oni su dio HNS-a, iako su u zamrznutom stanju, slično su imali i na sjednici izvanrednog Sabora, to je njihov politički prostor za djelovanje. Za mene je to velika neodogovornost prema Hrvatskom narodu. Njima je smetalo kad sam se obratio povodom 30. obljetnice HVO-a, da sam zloupotrijebio govornicu, ali ja to ne smatram takvim, jer moj odnos prema HNS-u je častan i pošten. Ja ih pozivam na odgovornost, i upravo što sam rekao da se te razlike koje postoji između ključnih ljudi ne smiju prenijeti na naš prostor, to su te rasprave. Tko je više za BiH, tko je danas dodvoritelj sarajevskoj politici, itd, i ja ću sutra to reći, vrlo jasno, da nam prijatelji iz RH trebaju pomoći, posebno sa tih razina vlasti, od premijera koji je zaslužan za puno dobrih stvari, ali i predsjednika koji ima osebujan stil kojim iznosi stavove o BiH. Pozicija je zahtjevna, jer s enalazite između dvije vatre, ja sam bio u Zagrebu, razgovarao sa Plenkovićem i Čovićem, i nije to lako pomiriti, ali nastojat ćemo očuvati element zajedništva, a tim koji će skrenuti pažnju na sebe da nekome nešto zabrane će voditi i dalje takvu kampanju, ali na izborima će narod reći sve, to će im biti test'', naveo je.

Prvi čovjek HDZ-a BiH i HNS-a kazao je kako će o daljnjim potezima raspravljati sve središnjice stranaka okupljenih oko HNS-a, a zatim će sredinom petog mjeseca HNS donijeti konkretne odluke vodeći se stavom hrvatskih političkih stranaka i zaključcima HNS-a sa izvanrednog zasjedanja održanog u veljači ove godine.

Model biranja u Domu naroda i Predsjedništvu

''Predložili smo za Dom naroda da se bira po modelu 16 predstavnika, precizno smo definirali županije, da to stoji u zakonu, recimo HNŽ 4 predstavnika, tj. Hrvata, ŽZH 3, SBŽ 3, HBŽ 2, ZDŽ 2, Posavska 2, a ostale zajedno biraju jednoga, jer im je prag ispod 5%, što vrijedi i za ostale narode, čime bi proveli presudu Ustavnog suda i imali predstavnike unutar klubova i Domu naroda FBiH. Što se tiče Predsjedništva zadržali smo stari koncept, koji je dograđen, pa bi imali listu za Hrvatskog člana predsjedništva, i definirali način kako se bira. Sa liste onaj koji dobije najviše glasova je hrvatski član Predsjedništva, a uvjeti su da je dobio u barem tri od pet županija, a ako nemamo takvog, onda idemo na 2 i tako dalje. To je model koji smo imali u raspravama u Neumu, po drugom ulaznom modelu i nadam se da smo time značajno pristupili provedbi presuda, jer Ustav se ne radi kao takav, a u to smo ugradili odredbe SIP-a, a sve što radi SIP mora biti po jasnim procedurama, pa i njegovo imenovanje, usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH, što je obrazloženo jasnim člancima'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close